Societat 05/01/2023

MÉS i UP entrecreuen acusacions per la limitació de la compra d'habitatges als no residents

Yllanes va reclamar "pressionar" l'Estat, Apesteguia va recomanar-li "fer treball intern en el partit", ja que forma part del govern, i Podem ha replicat: "Pot ser el fred de les muntanyes fa perdre la memòria"

2 min
Apesteguia i Vidal en la roda de premsa d'aquest dijous

PalmaLa limitació de la compra d'habitatges als no residents va provocar aquest dimecres estira-i-arronses entre els socis minoritaris del Pacte. Tot sorgeix de la notícia que el Canadà ha prohibit l'adquisició d'habitatges als estrangers que no resideixen en el país, per poder controlar així els preus i donar solució a la falta d'oferta.

En aquest sentit, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, va assenyalar inicialment que el Govern hauria de "pressionar" el govern espanyol per iniciar negociacions amb la Unió Europea, perquè les Balears puguin limitar la compra d'habitatges per part d'estrangers. Yllanes va revelar fins i tot que és una qüestió que "es podria tractar en el pròxim Consell de Govern".

"No entenc molt bé que parli de fer pressió", va replicar el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, qui es va mostrar "sorprès" per les declaracions del vicepresident. El líder ecosobiranista es va escudar en el fet que Unides Podem forma part de l'executiu espanyol, a qui Yllanes va exigir pressionar. "Ha de fer treball intern en el seu partit", va recomanar Apesteguia. Així i tot, va donar "la benvinguda a aquesta lluita" a Yllanes, afirmant que es requereixen "mesures valentes per garantir l'accés a l'habitatge".

La resposta de Podem no s'ha fet esperar. "Ja vam plantejar el passat juny la limitació de compra d'habitatges a no residents. Pot ser el fred de les muntanyes –Apesteguia és batle de Deià– fa perdre la memòria i errar-se en el focus de qui se li ha de demanar més valentia", ha afirmat el partit en una piulada a les xarxes socials.

Cal recordar que la llei estatal d'habitatge fa mesos que s'està tramitant, amb dificultats per tirar-se endavant per les diferències entre, principalment, el PSOE i Unides Podem, quant a la regulació dels preus del lloguer. A les Illes, els tres partits del Pacte reclamen que tot el territori balear sigui declarat zona tensada per poder exercir aquest control arreu de les Balears.

A més, el mes de setembre el Parlament va aprovar una proposició de Més per Menorca, per modificar la Llei d'arrendaments urbans (LAU) estatal, i que les comunitats autònomes puguin posar límits als preus del lloguer. Aquest fet ha estat objecte de crítica per part d'Apesteguia. "La Mesa del Congrés té paralitzada la modificació, per la qual cosa el que podrien fer els partits estatals és desbloquejar les iniciatives que tenen aturades", ha incidit, dirigint-se a Unides Podem i el PSOE.

La limitació de la compra d'habitatges als no residents, com ha recordat Yllanes, és una qüestió complexa en un context de lliure circulació, encara que ha insistit que hi ha territoris dins de la Unió Europea que tenen aquesta possibilitat de limitar la compra i, precisament, són illes.

stats