Política 02/09/2020

El Pi proposa que els ajuntaments donin els seus romanents al Govern i no a l'Estat

Antoni Amengual ha demanat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que "vagi a Madrid, es planti davant Sánchez i prioritzi els interessos de la nostra terra"

Ara Balears
1 min
El Pi proposa que els ajuntaments donin els seus romanents al Govern i no a l'Estat

PalmaEl Pi ha proposat aquest dimecres que els doblers dels romanents dels ajuntaments quedin a les Illes en lloc de donar-los a l'Estat, segons ha informat la formació en un comunicat. Així, El Pi proposa que els romanents se cedeixin al Govern per afrontar les necessitats derivades de la pandèmia del covid-19.

El president de la formació, Antoni Amengual, ha recordat que les Illes tenen un deute de 9.000 milions d'euros "que es veurà incrementat en els propers mesos i, per tant, la situació és de fallida". Amengual ha apel·lat a la unitat "per poder sortir d'aquesta problemàtica i no podem permetre que Madrid gestioni aquests romanents".

Amengual ha insistit en el fet que els consells i els ajuntaments decideixin cedir aquests doblers a la Comunitat i ha afegit que espera que la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, "vagi a Madrid, es planti davant Sánchez i prioritzi els interessos de la nostra terra".

A més, El Pi considera que els romanents no s'haurien de cedir completament, sinó que cada consistori hauria de poder determinar el percentatge que pot cedir. Per això també reclama que cada ajuntament pugui decidir lliurement la destinació del 35% que es rebrà entre el 2020 i el 2021 i les devolucions anuals que rebran mentre duri el préstec. Amengual ha tornat a reclamar que "l'Estat derogui d'una vegada la llei Montoro, perquè ja s'han sanejat les economies dels ajuntaments".

Recordem que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies va acceptar d'una manera molt dividida la proposta d'Hisenda per utilitzar els romanents i que els batles de les Illes també van mostrar discrepàncies davant aquest acord.

L'acord de la FEMP estableix que els ajuntaments que ho vulguin puguin posar a disposició de l'administració general de l'Estat els seus romanents de tresoreria en forma de préstec, que els seran retornats en concepte de crèdit en un termini de deu anys. A curt termini, entre el 2020 i el 2021, el govern espanyol habilitarà 5.000 milions per a aquells ajuntaments que voluntàriament hagin cedit els romanents perquè els gastin en polítiques relacionades amb l'agenda urbana i la mobilitat sostenible, cures i cultura. Es rebrà una quantitat proporcional a la que s'hagi aportat i com a mínim serà del 35%. L'acord subscrit és que l'Estat aportarà 2.000 milions aquest 2020 i 3.000 milions l'any que ve.

stats