Política 25/09/2021

El Pi intenta passar pàgina després d'un congrés que deixa palesa la divisió del partit

El nou president de la formació, Tolo Gili, vol que la formació arribi amb garanties a les eleccions de 2023

4 min
Toni Roldan i Tolo Gili s'abracen instants abans que Gili sigui proclamat president.

CampanetLa intensitat ha estat la marca de la casa del V Congrés d'El Pi. Després de setmanes d'estira-i-arronses entre les candidatures del melianista Tolo Gili i el fontista (i amengualista) Toni Roldan, la militància ha elegit Gili com a nou president del partit, amb un 56,71% dels vots. El poliesportiu de Campanet ha estat l'escenari d'aquesta cita i bastava quedar uns instants a les portes per escoltar les opinions enceses dels participants durant les votacions, tant de les esmenes com del nou president. Això sí, alguns s'han plantat a Campanet ben preparats, amb el maleter del seu vehicle ple de menjar i begudes per fer front a una jornada que ha estat llarga i complicada.

A hores d'ara, El Pi és com un matrimoni a punt de la ruptura que ha decidit lluitar per salvar la relació. Però el camí que queda per endavant no és senzill i els entrebancs durant el congrés fan veure que hi ha molt a parlar per anar tots a l'una a les eleccions de 2023, un dels desitjos que ha manifestat Gili després de ser proclamat, i ha reivindicat, com han fet diversos representants dels regionalistes, que el partit és imprescindible en el panorama polític balear i que té un espai on poder ser un instrument útil.

El president Gili i els vicepresidents Xisca Mora (Mallorca), Jaume Monserrat (Mallorca), Lucía Ribas (Eivissa) i Toni Bosch (Menorca) hauran de plantejar ben aviat quina és la línia de treball, i Gili ja ha deixat clar tot d'una que ha baixat de l'escenari que aviat hi haurà "novetats importants". I també ha llançat un missatge al seu rival: "Si traiem fora la intensitat de la campanya, arrasarem". De moment, abans d'arrasar, cal curar unes ferides que es remunten a la dimissió de Jaume Font com a president d'El Pi el febrer de 2020 i que fins ara no s'han pogut sanar. Perquè la necessitat de "curar les ferides" ha estat en boca de molts representants de la candidatura de Gili, que han lamentat tots els entrebancs pels quals han hagut de passar fins a aconseguir el control del partit gràcies al suport de la militància.

Les diferències que s'han fet públiques en les setmanes prèvies al congrés han continuat durant aquest dissabte dematí. La votació de les esmenes a les ponències ha estat ben complicada i l'executiva haurà de decidir sobre aproximadament una quinzena. Es tracta d'esmenes que ha presentat el sector melianista i que han passat el primer filtre, però que després han xocat amb la necessitat d'obtenir el suport de dues de les tres illes per tirar endavant. En aquest cas, Mallorca s'hi ha posicionat a favor i Eivissa –l'illa de Roldan– ho ha fet en contra. La clau perquè al final aquestes esmenes passin a l'executiva és que en el cas de Menorca s'ha produït un empat de vots a favor i en contra.

D'altra banda, algunes esmenes dels fontistes han estat rebutjades de bon començament, com la que proposava que les iniciatives dels comitès locals haguessin de passar per força per l'executiva balear, la limitació dels anys de mandat dels dirigents del partit, la prohibició de tenir més d'un càrrec i que l'executiva balear hagi de ratificar els pactes dels comitès locals.

Quant a la votació del nou president, tampoc no ha estat gaire senzilla, perquè hi ha hagut impugnacions per part de les dues candidatures i de totes les Illes. A més, la mesa del congrés ha denunciat que ha rebut pressions per part d'alguns militants, que l'han increpat perquè el recompte es fes públic aviat. Un dels punts de conflicte ha estat que els fontistes no han volgut que votassin militants (melianistes) que s'havien posat al corrent de pagament per participar en el congrés.

Però bé, sigui com sigui, finalment s'ha proclamat Tolo Gili nou president, i molts melianistes han tret pit d'haver guanyat, malgrat que els fontistes han controlat el reglament, el cens i la mesa del congrés. Cal destacar que Toni Roldan ha acceptat el resultat amb esportivitat i ha felicitat efusivament Gili, encara que era evident que estava afectat per la derrota, i ha assegurat que aquest resultat és més aviat "un empat tècnic". "Hem de felicitar Tolo, qui tindrà tota la nostra col·laboració a partir d'ara. Però està clar que és un empat tècnic i que el partit està dividit. Això és el que s'ha d'arreglar, si es pot", ha advertit.

Per part seva, Josep Melià ha insistit que la responsabilitat de la nova executiva a partir d'ara és "cosir la ferida" i ha considerat que cal tenir "intel·ligència política" per "estar per damunt de les fílies i les fòbies personals, a més d'altres elucubracions". "Els afiliats han xerrat", ha afirmat. Xisca Mora, qui serà vicepresidenta, ha remarcat que "a partir de dilluns tots ens hem de posar a fer feina per fer créixer el partit" i ha recordat que "les portes d'El Pi estan obertes" per a tothom. Mora s'ha mostrat "optimista" quant a les possibilitats de superar la divisió interna i s'ha mostrat crítica: "És hora de tenir en compte els afiliats, perquè se'ls ha menyspreat fins ara".

En canvi, el president de la FELIB i batle de Costitx, Toni Salas, és dels qui veu el tassó mig ple i ha destacat "el pluralisme dins d'El Pi". "Alguns s'han deixat dur per temes personals. Ara cal parlar de tu a tu i amb sinceritat perquè el partit estigui al màxim a partir de 2023", ha comentat.

Una vegada acabat el V Congrés, el qual s'ha solapat amb la celebració dels quintos de Campanet i amb un dinar col·lectiu a la part exterior del poliesportiu, el bàndol guanyador ha anat a celebrar la victòria, també amb un dinar. Diumenge serà el torn de desconnectar, com ja va dir que faria Josep Melià a aquest diari, i a partir de dilluns serà el moment que aquest Pi renovat comenci a rodar.

stats