Política 30/07/2018

El Pi considera que la Llei agrària limita les opcions de la pagesia

Podem també ha dit que presentarà 40 esmenes per reivindicar la sobirania alimentària

Aina Riera Serra
2 min
El Pi considera que la Llei Agrària limita les opcions de la pagesia

PalmaAvui acaba el termini per presentar les esmenes a la Llei agrària. El Pi ha dit que presentarà esmenes a la totalitat i setanta esmenes parcials perquè aquesta llei no tiri endavant.

Per a Jaume Font, portaveu de la formació, aquesta llei posa traves per accedir a les rendes complementàries de les explotacions i no proposa cap alternativa perquè els pagesos puguin sobreviure treballant a l'agricultura. Font assegura que aquesta norma "imposa al sector primari més restriccions perquè puguin millorar i potenciar la seva activitat i no compta amb el consens dels afectats ni de les associacions agràries".

Les esmenes del Pi tenen l'objectiu de permetre les activitats complementàries en totes les explotacions agràries. Tampoc no veu viable fixar en sis les places màximes permeses per a les agroestades i en proposa un màxim de dotze (a Andalusia el màxim és de vint i a Cantàbria i Navarra és de setze). A més, considera que les agroestades s'han de permetre tot l'any i que no s'han de reduir a sis mesos ni s'han de limitar a l'habitatge principal del pagès.

El Pi demana la supressió de l'article 104 de la Llei perquè el troba innecessari, ja que preveu la creació de les Zones d'Alt Valor Agrari, que es corresponen a les actuals Àrees d'Interès Agrari (AIA), contemplades per la normativa urbanística vigent.

Les esmenes de Podem

"La pagesia ha estat abandonada, feta de menys i té escàs reconeixement social, quan és una tasca fonamental per a la vida", ha dit Mae de la Concha. Podem ha presentat fins a quaranta esmenes a la Llei agrària. La formació creu que l'objectiu principal d'aquesta norma hauria de ser la d'aspirar a la sobirania alimentària i que s'hauria de prioritzar el producte local, de temporada, ecològic i de cooperativa.

Una de les esmenes que ha presentat Podem té a veure amb el canvi que planteja la nova llei sobre les cooperatives, que tenien uns espais d’exposició i venda de 150 metres quadrats i que en la nova llei es redueixen a 75 metres quadrats. Podem demana que es recuperi l'espai inicial i que es reivindiqui la tasca d'aquestes cooperatives alimentàries.

Mae de la Concha també ha dit que el Govern ha de fer un esforç perquè els pagesos rebin a temps les ajudes i que puguin vendre els seus productes directament, com es fa en països com França, on els pagesos gaudeixen de reconeixement i una millor retribució econòmica.

Segons ha explicat la secretària general de Podem, "per ajudar a aquestes rendes dignes mots col·lectius de pagesos ens demanen poder llogar habitacions a les seves cases". Per això Podem considera que les agroestades són una bona idea, però no creuen que s'hagin d'incloure dins la llei turística, ja que haurien de rebre un altre tractament.

stats