Política 24/02/2021

El Parlament tornarà a debatre el recurs contra els pressupostos de l'Estat

La Cambra també haurà de decidir si crea una comissió d'investigació sobre la vacunació de càrrecs

3 min
Representants de MÉS, Ciutadans, Més per Menorca, El Pi i el PP, el dia que varen registrar el segon recurs.

PalmaEl Parlament tornarà a debatre dimarts si presenta un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per haver incomplit el decret llei del REB, que fixava una dotació econòmica, el factor d'insularitat, per col·locar les Balears a la mitjana de les inversions estatals. La Junta de Portaveus ha inclòs aquest punt en l'ordre del dia del ple del 2 de març per unanimitat. A més, la Cambra haurà de decidir si crea una comissió d'investigació sobre la vacunació de càrrecs, una iniciativa de Ciutadans que ja té el suport del PP i de Podem.

Sobre el recurs, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha celebrat que es torni a debatre una proposta que és "d'interès per a tota la societat" i ha recordat que té el suport de la majoria absoluta del Parlament –30 diputats d'El Pi, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PP i Ciutadans–, encara que no va tirar endavant en el ple del 16 de febrer a causa de l'absència justificada d'un diputat del PP i d'un altre de Ciutadans, a més del canvi a darrera hora del sentit del vot de Vox –l'extrema dreta havia dit que hi votaria a favor, però finalment ho va fer en contra–. Per part seva, el portaveu del PP, Biel Company, també ha subratllat que el recurs "té la majoria necessària" per aprovar-se.

La portaveu d'El Pi, Lina Pons, espera que aquesta vegada no hi hagi entrebancs i ha recordat que la iniciativa "no va en contra de ningú", sinó "a favor de les Balears". El diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà també s'ha mostrat satisfet i ha considerat que es tracta d'un recurs "per la dignitat d'un poble, per no callar davant d'un maltractament històric". D'altra banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha comentat que no es tracta de demanar "cap privilegi", sinó "un tracte just" perquè les empreses de les Illes "puguin competir en igualtat de condicions".

Malgrat que Podem tornarà a votar en contra del recurs, el portaveu morat, Alejandro López, ha considerat que no es podia "bloquejar una iniciativa que té una àmplia majoria". "Cal facilitar el debat i la democràcia", ha afegit. La portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha compartit aquesta opinió i ha assenyalat que el seu partit tornarà a votar en contra amb els mateixos arguments que a l'anterior debat. "Per desenvolupar el REB i aconseguir un millor finançament es necessita negociació política. Optar per la via judicial és un camí que té poc recorregut i que no enforteix la capacitat negociadora del Govern", ha explicat, a més de remarcar que són "els primers pressuposts d'una coalició progressista" i que inclouen "inversions molt necessàries per a les Balears".

Quant a la proposta de Cs per crear una comissió d'investigació sobre la vacunació de càrrecs, Guasp ha fet una crida a tots els partits perquè hi donin suport i ha justificat la seva necessitat per "l'alarma social" que ha generat. El Partit Popular ja va anunciar a principi de mes que hli donaria suport i Podem ha indicat que, malgrat que ha de tornar a tractar aquest tema a l'executiva del partit, de moment també manté el seu vot a favor. Per part de MÉS, els ecosobiranistes encara aposten perquè es reuneixi la Comissió d'Ètica del Govern, tot i que han criticat que fa gairebé deu dies que ho varen demanar i encara no s'ha fet res. "A dia d'avui encara no s'ha constituït, i ens estranya. Tampoc no sabem si és competent per entrar en aquest cas", ha comentat Ferrà.

stats