Política 17/02/2021

El Pi i MÉS insisteixen en el recurs als pressupostos estatals i sumen el PP i Ciutadans

PSIB i Podem manifesten el seu malestar amb MÉS perquè torni a presentar la iniciativa juntament amb la dreta

5 min
Els representants d'El Pi, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PP i Ciutadans, aquest dimecres davant del Parlament

PalmaEl Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca han tornat a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat i han sumat el PP i Ciutadans a la iniciativa, la qual han signat de manera conjunta els cinc partits. Tots han acudit aquest dimecres al registre del Parlament, un dia després que el recurs no es tiràs endavant en el ple de la Cambra. Cal recordar que, malgrat tenir els 30 vots de la majoria absoluta, varen faltar un diputat del PP i un altre de Cs i que Vox, que havia assegurat abans del ple que votaria a favor, va canviar de parer en el darrer moment i se'n va posicionar en contra –juntament amb el PSIB i Podem.

"Ahir va quedar palès que aquesta iniciativa té el suport de la majoria absoluta, encara que no vàrem aconseguir els 30 vots per l'absència més que justificada de dos diputats", ha dit el representant d'El Pi Josep Melià a les portes del registre del Parlament. Melià ha explicat que el termini per presentar la impugnació és de tres mesos i que acaba l'1 d'abril, i que per això s'ha demanat la convocatòria urgent d'un altre ple.

Per la seva banda, la diputada de MÉS Joana Aina Campomar ha criticat que el PSIB vulgui continuar amb les negociacions amb el govern espanyol per fer efectiu el factor d'insularitat del REB, perquè això implica "esperar als pressupostos del 2022". "No podem esperar més, i argumentar que no és possible per la pandèmia és una excusa de mal pagador", ha afegit. A més, Campomar ha recordat que el PSIB, MÉS i Podem es varen comprometre a defensar el REB en els acords de Bellver que varen signar per formar govern aquesta legislatura.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha destacat "la importància que s'hagin posat d'acord cinc grups parlamentaris" de diferent color polític, que representen "un ventall ampli de la societat". "Posam per sobre els interessos de les Illes Balears, mentre que l'altre bloc ha anteposat els interessos de partit", ha criticat sobre la posició del PSIB i Podem, a més de lamentar que el vot de Vox, "un partit que defensa la desaparició de la Comunitat Autònoma", inclinàs la balança en contra del recurs. L'ecosobiranista menorquí també ha destacat que el recurs ja ha tingut un resultat important i que és el viatge de Francina Armengol a Madrid per reclamar més recursos per a les Balears.

Moment en què els cinc partits han registrat el nou recurs contra els pressupostos estatals

Per part del PP, Toni Costa ha subratllat que el seu partit es posicionarà "a favor de qualsevol iniciativa que defensi els interessos dels ciutadans, impliqui més inversions i també una baixada d'impostos", com és el cas de reivindicar el compliment del REB. "Defensarem els interessos dels ciutadans davant qui faci falta, també de Pedro Sánchez", ha dit. "Demanam a Armengol que deixi d'acotar el cap davant Sánchez", ha afegit. A més, el diputat popular ha carregat contra Vox pel seu vot en contra del recurs. "Sorprèn que una setmana proposin una moció de censura contra Armengol i que una setmana després li donin suport", ha comentat.

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha considerat necessari "donar un toc d'atenció al govern de Sánchez i Iglesias pel seu menyspreu als ciutadans i les empreses de les Balears". "Ens hem de plantar i dir que ja basta de tracte injust", ha subratllat. Guasp també ha criticat el partit d'extrema dreta pel paper que va jugar en el ple de dimarts. "Varen sortir al rescat del PSOE com en el Congrés, cercant un titular fàcil", ha sentenciat.

A més, els impulsors d'aquesta iniciativa també han presentat a la Mesa un escrit per demanar la impugnació de la votació del recurs en el ple de dimarts, perquè es va haver de repetir a causa d'un empat i es va interrompre durant uns minuts –alguns diputats varen sortir del ple i després no varen tornar. "Esperam una resposta de la Mesa avui mateix", ha apuntat Castells. "Hem reclamat que s'observi el reglament i que es repeteixi la votació". Per la seva part, Campomar ha demanat al president de la Cambra, Vicenç Thomàs, "responsabilitat i diligència" amb aquest tema. Thomàs ha admès el docoument, però ha demanat un informe als serveis jurídics del Parlament. En cas de repetir-se la votació, aquest tràmit impedirà que es faci la setmana que ve.", ha indicat, a més de lamentar que una de les conseqüències negatives se

Malestar entre els socis del Pacte

Just abans de tornar a presentar el recurs, hi ha hagut una reunió de seguiment del Pacte, en què tant el PSIB com Podem han deixat palès el seu malestar amb MÉS, que també s'ha pogut veure a les compareixences posteriors a la junta de portaveus parlamentaris. Els socialistes i el partit morat han criticat que els ecosobiranistes haguessin signat la iniciativa amb el PP i Cs sense consultar la resta del Pacte i consideren que això contradiu l'acord de les tres formacions.

"Ciutadans i el PP, que varen fer tot el possible perquè es no tirassin endavant els pressupostos generals, s'han incorporat a un recurs que va en contra dels pressupostos més socials", ha dit el portaveu de Podem, Alejandro López. "Tots els partits són lliures de fer el que vulguin, fins i tot de desgastar el Govern, però hi ha debats que ens semblen ridículs. Aquests pressupostos també són molt bons per a les Balears", ha afegit. López ha insistit que "el REB s'ha de lluitar de la manera correcta", i no mitjançant la impugnació dels comptes del govern espanyol.

La diputada del PSIB, SIlvia Cano, ha recordat que "qualsevol cosa que afecti el Govern s'ha de pactar". "No se'ns ha tingut en compte ni a Podem ni a nosaltres, que som la força majoritària", ha continuat, a més de subratllar que encara no s'ha esgotat la via de la negociació per fer efectiu el REB. "S'ha de reunir la comissió mixta, s'ha d'establir una metodologia compartida, i s'ha d'arribar a un acord perquè després hi hagi una resolució del Ministeri d'Hisenda", ha explicat, encara que també ha reconegut que "no s'ha fet la prèvia", en referència a la reunió de la comissió. Sobre el vot en contra de Vox, el PSIB i Podem neguen que hi hagi hagut cap votació conjunta. "Vox no ens ha donat suport, simplement no ha fet costat a aquesta iniciativa", ha dit Cano, qui, de tota manera, no s'ha estranyat perquè s'hagi tornat a presentar el recurs: "Varen faltar dos diputats de la dreta i això va ser una mica accidental. Sabíem què passaria", ha indicat.

En la seva primera compareixença com a portaveu del grup parlamentari socialista, Pilar Costa, ha assegurat que, malgrat que el seu partit respecta "qualsevol iniciativa", en aquest cas és "absolutament poc oportuna". "Ells mateixos reconeixen que tindrà poc recorregut, perquè el recurs no s'admetrà a tràmit o serà desestimat", ha dit, a més de lamentar que això només servirà per "afeblir el discurs de la ciutadania de les Illes Balears". Quant a l'acusació de MÉS al PSIB i a Podem d'incomplir els acords de Bellver per no defensar el REB, Costa ha ironitzat: "Es pot donar la volta i dir que els acords s'incompleixen signant propostes amb grups que no formen part del Pacte". "No compartim l'estratègia, però la respectam", ha afegit.

stats