Política 31/05/2022

Podem posa en perill l'acord de la llei turística en el darrer moment

La formació morada ha estat a punt de fer caure algunes excepcions a la moratòria pactades entre El Pi i el PSIB

4 min
Melià i Negueruela han negociat a contrarellotge amb el PP i Ciutadans l'abstenció en excepcions a la moratòria

PalmaEl Parlament ha donat llum verda aquest dimarts al projecte de llei turística, una normativa que s'ha vist envoltada de polèmica des dels inicis per la inclusió d'una moratòria, que prohibeix adquirir places turístiques de la borsa i també l'intercanvi entre particulars en els pròxims quatre anys. Aquest element i el decreixement que es vol fer efectiu amb la mesura del 2x1, i amb la reducció de les places de les borses per part dels consells insulars, han estat els que han provocat més divisió entre els blocs de l'esquerra i la dreta al llarg de la tramitació. Fins i tot, Més per Menorca hi ha votat en contra en certs punts perquè entén que el pacte d'algunes esmenes amb El Pi ha suavitzat en excés la moratòria.

El soci majoritari del PSIB en el Govern, Unides Podem, ha posat en perill que tiressin endavant alguns punts de la moratòria, que eren excepcions introduïdes pel bàndol socialista, i també d'altres pactades amb El Pi. La formació morada ha demanat votar de manera separada l'excepció a la moratòria d'edificis catalogats Béns d'Interès Cultural (BIC) per un total de 450 places turístiques entre Mallorca, Eivissa i Formentera, que tampoc tenia el suport de MÉS per Mallorca, i també del fet que la tramitació de la zona apta permetés poder adquirir les places, el que no es contemplava en el decret llei inicial.

Aquesta última esmena era un acord entre el PSIB i El Pi, que comptava amb el suport dels ecosobiranistes, però el vot en contra en el darrer moment de Podem posava en perill que sortís aprovada, i ha provocat que el portaveu regionalista, Josep Melià, demanés "un recés per consensuar alguns punts". Melià i el conseller de Turisme, Iago Negueruela, han negociat a contrarellotge i en un ambient de nervis l'abstenció del PP i Ciutadans en aquest punt per salvar-lo, com ha succeït finalment.

El PP i el PSIB han negociat en el darrer moment alguns punts de la moratòria

Yllanes, fora del debat de la llei

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, s'ha abstingut del debat de la llei turística després de constatar finalment que el PSIB no ha inclòs distintes esmenes en matèria de transició energètica –una de les seves carteres. "Amb la transició energètica s'ha de ser més valent", han apuntat des de Vicepresidència. L'empipament d'Unides Podem per aquest aspecte s'ha sumat a la votació de les excepcions de la moratòria. "L'han posada en perill", apunten fonts del Pacte. El malestar d'El Pi i el PSIB s'ha fet notar a la cambra.

El sector hoteler, la gran absència

Com ja va succeir fa unes setmanes amb l'aprovació de la llei educativa, gran part de tot el que comporta el sector turístic ha estat present en el debat que ha aprovat la normativa, com les Kellys, els sindicats, el lloguer turístic, exconsellers de Turisme com Celestí Alomar o el gremi de pescadors. Han destacat, però, l'absència de gran part del sector agrari, ja que no hi havia representants ni d'Asaja ni d'Unió de Pagesos de Mallorca, tenint en compte la inclusió de l'obligatorietat d'un 3% de producte local en els establiments turístics, i tampoc hi han acudit les federacions hoteleres illenques.

De la part hotelera, només hi ha acudit Jordi de las Moras, director general de Garden Hotels. El seu president, Gabriel Llobera, ha hagut de delegar la seva assistència en De las Moras, ja que el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, que es troba a les Balears en un viatge institucional, visitava aquest dimarts a un dels seus establiments.

"No hi ha tot el que cadascú voldria, però tot el que hi ha té sentit, una direcció de les Illes cap al futur", ha subratllat el conseller de Turisme, Iago Negueruela, en l'inici de la seva intervenció per presentar el projecte de llei final. "Unes petites illes de la Mediterrània poden alçar la veu sobre com ha de ser el model turístic, que per a nosaltres és un model de diversificació", ha afegit. El titular de Turisme ha reiterat en la seva intervenció el nucli central de la llei: "No podem continuar creixent en l'oferta turística, per això congelam les places comercialitzades durant quatre anys", ha afirmat.

Negueruela ha fet un recull d'agraïments a tots els sectors del turisme per la seva participació en la llei. "Ens han demanat si era la llei dels hotelers, i ho és, però també dels sindicats, de les cambreres de pis, de MÉS per Mallorca, de Podem, dels pescadors i dels restauradors", ha assenyalat. En aquests agraïments, però, no ha mencionat l'associació del lloguer turístic, Habtur, que ha estat una de les veus més crítiques amb la normativa, argumentant que deixa enlaire 90.000 places del sector i que estan en risc de desaparèixer.

Per la seva banda, el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, s'ha mostrat satisfet per l'aprovació de la normativa, però "queda pendent la regulació del tot inclòs o baixar a 12 anys l'exoneració per al còmput de places". El conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha apuntat que el Consell de Mallorca ara "ha d'assumir el repte" de plasmar el decreixement en el Pla d'Intervenció en l'Àmbit Turístic (PIAT). "A vegades, menys és més", ha conclòs.

stats