Política 30/03/2022

El Pacte vol posar fi a les 'party boats' amb la nova llei turística

Els partits de govern presenten també una esmena a la nova normativa contra els albergs juvenils que funcionen realment com a turístics

2 min
Tothom d’acord de no fer ‘Party boats’ a Formentera

PalmaEl Pacte vol que les party boats tinguin els dies comptats. Els tres partits de govern –PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem– han presentat una esmena conjunta a la llei turística impulsada pel conseller de Turisme, Iago Negueruela, amb la qual faran una moratòria per "presentar noves declaracions responsables per a les empreses titulars d'embarcacions de transport marítim, de caràcter turístic o recreatiu, que organitzin festes o balls a bord". La limitació s'ha de mantenir fins que no es reguli l'activitat de festes o esdeveniments multitudinaris en embarcacions, explica la proposta del Pacte. A més, assenyalen que la moratòria durarà fins al 31 de desembre del 2023.

"L'objectiu és que tendeixin a desaparèixer, no poden succeir, són un drama", afirmen fonts d'un dels partits del Govern. Avui dia les party boats s'entenen com una activitat turística més, així que no hi ha cap regulació que les prohibeixi, "simplement s'hi posen traves". "Per ara, es fa una moratòria per decidir què feim, amb la idea de continuar posant traves perquè desapareguin. No són bones per a ningú, aquestes festes", relaten les mateixes fonts.

De fet, en l'esmena presentada pels tres partits es critica que les party boats "no tan sols afecten la salut i seguretat de les persones", sinó que traslladen "els seus efectes negatius també a la mar". És per aquest motiu, i "per la seva escassa regulació turística", que el Pacte veu "necessari" establir mesures per pal·liar "els efectes negatius", que en el text defineixen com, per exemple, l'elevat volum de la música, fins que no es reguli l'activitat.

Els albergs juvenils

El PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem han posat el focus també en els albergs juvenils. "N'hi ha que no tenen places turístiques, però funcionen realment com a albergs turístics, aferrant-se a la legislació dels juvenils, i per això no computen com a places turístiques", exposen fonts del Pacte. En una altra esmena presentada de manera conjunta, els partits de govern estableixen una moratòria que impedeix crear nous albergs juvenils –llevat dels que són públics–, fins que es publiqui la llei de joventut. "Aquesta nova legislació definirà què és un alberg juvenil, i els que quedin dins la definició s'hi mantindran, però els altres seran considerats albergs turístics", sostenen les mateixes fonts.

L'esmena conjunta preveu també que en el termini de dos anys es regulin "els requisits d'obertura i funcionament dels albergs com a empreses turístiques d'allotjament". Així mateix, els albergs juvenils que ja existeixen avui i entrin dins la definició d'alberg turístic quedaran "excepcionalment" exclosos de la normativa del decret llei, que obliga a la "baixa definitiva com a requisit per a l'inici d'una activitat turística".

stats