Política 20/07/2020

L'oposició exigeix major control a ports i aeroports

El PP, Ciutadans i El Pi critiquen la improvisació del Govern

Maria Llull
3 min
Un grup de turistes a l'aeroport de Son Sant Joan

PalmaEls grups parlamentaris de l'oposició han exigit aquest dilluns un major control als ports i aeroports de les Balears per tal de garantir la salut dels residents i la imatge de les Illes com a destinació turística segura davant el coronavirus. El president del PP balear, Biel Company, ha reclamat "tests massius a la població" i que es facin "PCR en origen als turistes". "Manca control. No pot ser que durant la pandèmia s'hagin fet més PCR que ara, que s'han obert les illes", ha comentat, a més de recordar que els populars reclamen des d'abril que s'implanti "un carnet sanitari, com va recomanar l'OMS".

"És contradictori que nosaltres facem esforços i que la gent entri sense mesures. La societat vol tenir seguretat i que es facin controls als aeroports, perquè venen avions des de Barcelona o Saragossa, que són focus de rebrots", ha continuat el líder popular. Company ha considerat que la presidenta del Govern, Francina Armengol, "ha estat desbordada des del primer moment". "Una altra cosa és que no ho hagi semblat", ha apuntat.

Segons el president del PP, el Govern hauria d'haver previst l'actual situació a les portes d'entrada a les Illes "fa tres mesos", i ho hauria d'haver parlat amb l'executiu de Pedro Sánchez. "Ens entren a raig i sense quasi cap control, o amb un control que fa rialles que és un paper on signes", ha afegit.

Per part d'El Pi, la diputada Lina Pons també ha reclamat uns "controls sanitaris més durs" a ports i aeroports. "No es prenen seriosament els controls i, si hi ha un rebrot potent, s'haurà acabat la temporada turística", ha assenyalat Pons, qui ha demanat a Armengol "la mateixa contundència que amb el turisme de gatera". Qunes garanties sanitàries hi ha? Quines proves es fan?", ha demanat la portaveu regionalista, a més de lamentar les contradiccions del Govern.

"No és moment per donar ordres i contraordres", ha dit en referència a la possibilitat que els viatgers que venen de zones de risc hagin de passar per una quarantena. "Primer varen dir que la farien i després que no, argumentant les dificultats per definir què són les zones de risc", ha continuat. "Aquest canvi en una hora és un míssil contra la reactivació econòmica. El turisme és incompatible amb la inseguretat sanitària", ha afegit Pons, qui també ha recordat que és l'Estat el responsable dels controls a ports i aeroports. "Pedro Sánchez no es pren seriosament els controls", ha assenyalat.

D'altra banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha demanat una reunió entre els experts del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut per decidir quina prova en origen s'hauria de fer als viatgers "per garantir la seguretat" a les Balears. "Cal fer una selecció, amb mesures de control tant en origen com a la destinació. Però s'hauria de fer una prova 24 o 48 hores abans de viatjar", ha comentat Guasp, a més de reclamar que "s'aclareixi quina prova i quantes hores abans".

A més, Guasp també ha exigit major control "per evitar aglomeracions i col·lapses". "Aena ha d'ordenar les arribades i les sortides", ha afirmat la diputada, a més d'assenyalar que "calen més equips per controlar la temperatura". "Les autoritats sanitàries han de donar resposta a aquest descontrol", ha continuat, a més de criticar el canvi de posició del Govern respecte de la quarantena dels passatgers que vinguin de zones problemàtiques. "És inadmissible que el Govern continuï improvisant i que hagi de rectificar el mateix dia. Per improvisar cal tenir preparació", ha comentat.

MÉS per Mallorca reclama que l'Estat pagui l'increment de controls sanitaris

Per part dels partits que donen suport al Govern, MÉS per Mallorca ha demanat que l'Estat es faci càrrec del cost que implicarà augmentar els controls a ports i aeroports. "Ens preocupa el que estam veient en altres comunitats, algunes tan properes com Catalunya. Això pot passar aquí si no anam alerta, i ens hi jugam la salut i el prestigi", ha explicat el portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat.

"L'Estat ha d'assumir les despeses dels controls", ha continuat el diputat ecosobiranista. "No pot ser que cada any els nostres aeroports siguin una font immensa d'ingressos i que ara l'Estat no vulgui assumir el que li pertoca. Si les competències són seves, ha de pagar aquests controls", ha apuntat.

D'altra banda, la portaveu del PSIB, Sílvia Cano, s'ha limitat a "donar suport a les mesures del Govern" quan se li ha demanat per les imatges d'aglomeracions a l'aeroport de Palma. "Es demanarà al govern d'Espanya un control dels passatgers de zones que estan epidemiològicament pitjor", ha indicat.

La diputada de Podem, Esperança Sans, s'ha mostrat favorable que els turistes arribin a les Balears amb "una PCR feta en origen" i que hi hagi "els controls que calguin". "Els viatgers han de venir recomants per les autoritats sanitàries", ha dit.

stats