LA RELACIÓ GENERALITAT-ESTAT
Política 01/08/2020

L’ofensiva de la Fiscalia deixa tocat el diàleg

La taula de negociació continua sense reunir-se i penja d’un fil amb el retorn dels presos a Lledoners

Gerard Pruna / Quim Bertomeu
4 min
Imatge de la primera reunió de la taula de diàleg entre el govern espanyol i els partits independentistes celebrada el 26 de febrer a la Moncloa.

BarcelonaQuan el 26 de febrer es va reunir per primer cop la taula de diàleg, els estrategs de la Moncloa van voler que la trobada fos presidida per un gran finestral obert. En una escenografia calculada al mil·límetre, volia ser un símbol: s’obria una finestra d’oportunitat en les relacions entre Catalunya i Espanya. Però amb el temps la finestra s’ha anat tancant, empesa pels vents recentralitzadors del covid-19, primer, per l’horitzó electoral català, després, i per l’ofensiva de la Fiscalia, en última instància, que la setmana passada va posar una nova llosa sobre el diàleg amb els seus recursos per revocar el tercer grau dels presos independentistes.

Cinc mesos després, doncs, la fotografia de les delegacions dels governs català i espanyol assegudes cara a cara en una taula de la Moncloa sembla irrepetible. I no només perquè la pandèmia fa desaconsellable repetir la imatge d’una sala plena de de gom a gom. Avui, la distensió d’aquella trobada entre els dos executius s’ha esvaït. Fins i tot des d’Esquerra, qui més ha empès tot aquest temps per mantenir viva la taula, s’admetia dimarts el punt d’inflexió que representava la constatació que la repressió no s’atura i que el ministeri públic manté la pressió sobre l’independentisme. Des de la porta de Lledoners, el vicepresident del Govern i coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, retreia a la Fiscalia haver “rebentat la negociació” i en responsabilitzava directament el president espanyol, Pedro Sánchez, a qui acusava d’haver-se “aixecat de la taula” per no haver evitat que el ministeri públic presentés els recursos.

Culminava així el desencís dels republicans amb un PSOE que ha anat refredant el seu compromís amb la taula de diàleg a mesura que s’anava consolidant la seva sintonia amb Ciutadans. “Les bones paraules han quedat en no res”, lamenten des de la direcció dels republicans, que retreuen als socialistes la falta de resposta en les últimes setmanes i que fins i tot s’hagin fet “passos en contradirecció”.

Des d’ahir, de fet, ja és oficial que la taula no s’ha tornat a reunir durant el mes de juliol, tal com havia reclamat insistentment ERC. I amb l’horitzó electoral català a la vista -el president, Quim Torra, ha de decidir els pròxims dies si convoca eleccions a l’octubre o si s’espera a més endavant-, ningú s’atreveix a vaticinar una nova data per a la reunió de la taula. El que queda clar és que reactivar-la és avui més difícil que ahir a conseqüència de la pressió judicial, que apuja el preu de l’independentisme per seure-hi.

JxCat, que sempre s’ha mirat amb un punt de distància la taula pel paper predominant d’ERC en la seva gestació, ha recuperat els últims dies l’exigència d’un mediador que en la primera trobada havia aparcat. Però també els republicans han subratllat en les últimes hores que per continuar negociant cal que s’aturi la repressió, i això passa per l’amnistia. “L’única manera de negociar en igualtat de condicions és l’amnistia”, subratllen fonts de la direcció d’ERC, que remarquen que aquesta sí que és una decisió política que pot prendre el govern de coalició sense escudar-se en la separació de poders.

Tampoc ajuda a aclarir el calendari l’expectativa d’unes eleccions catalanes a la tardor. Aquesta ha sigut la carta que ha jugat també el PSOE per dilatar la convocatòria d’una nova reunió, al·legant que la divisió entre JxCat i ERC per la competició electoral ho desaconsellava.

L’instrument continua viu

Tot i admetre que penja d’un fil, des d’ERC no es vol donar per tancada la taula de diàleg perquè “calen espais per a la negociació política”. La direcció dels republicans remarca que l’aritmètica de Sánchez al Congrés és fràgil i que si el PSOE es tanca a la negociació no podrà comptar amb els vots d’ERC. Sánchez també és conscient d’aquesta situació i dimecres intentava mantenir un mínim fil amb els republicans deslligant-se de la Fiscalia -“té autonomia”, va subratllar- i assegurant que encara hi havia marge per al diàleg. També des d’Unides Podem -que veuen amb temor que un trencament amb els republicans aboqui definitivament el PSOE als braços de Cs- s’intentava aquesta setmana preservar la relació amb l’independentisme malgrat el recurs de la Fiscalia i el retorn dels presos al segon grau. Ho feia el vicepresident segon del govern i líder del partit, Pablo Iglesias, que admetia que el recurs del ministeri públic era “una mala notícia per als que defensen el diàleg” per afrontar el conflicte català. Un conflicte que, cinc mesos després de la reunió de la taula de diàleg, continua enquistat.

Set mesos de la taula de diàleg: de l’expectativa a la paràlisi

Avui fa set mesos que es va acordar crear la taula de diàleg, el primer intent real de fer seure la Generalitat i l’Estat per mirar de resoldre el conflicte polític català. En tot aquest temps ha acumulat més controvèrsies que no passos endavant. Només s’ha reunit una vegada i el coronavirus l’ha acabat d’enterrar. Les claus són diverses. La primera, que ERC, l’autora intel·lectual, ja no és imprescindible per a la governabilitat d’Espanya i el PSOE té menys incentius per convocar-la. La segona, que ni els socialistes ni JxCat hi han apostat amb claredat.

02-01-2020

El consell nacional d’ERC valida el pacte amb el PSOE per abstenir-se a la investidura de Pedro Sánchez. A canvi, es crearà en quinze dies la taula de diàleg entre la Generalitat i l’Estat.

14-01-2020

JxCat desconfia de l’operació i exigeix que hi hagi un mediador. Porta la proposta al Parlament i s’aprova. El PSOE no avalarà mai aquesta figura. S’evidencien els recels de tothom.

30-01-2020

Torra anuncia el dia abans que vol convocar eleccions i Sánchez comunica que cancel·la la taula fins després dels comicis. ERC pressiona i el president espanyol rectifica.

06-02-2020

El president català i l’espanyol es reuneixen al Palau de la Generalitat. Constaten que són als antípodes en quasi tot però donen una oportunitat real al diàleg. Hi haurà taula. Acorden que aviat hi posaran data.

26-02-2020

Se celebra a la Moncloa la primera i fins ara única reunió. Només un acord, però important: la taula es reunirà un cop al mes alternativament entre Barcelona i Madrid.

29-02-2020

Acte del Consell per la República a Perpinyà. Clara Ponsatí censura la taula i Carles Puigdemont evita fer cap defensa del diàleg. Es constata que el camí de la taula de negociació serà difícil.

13-03-2020

La irrupció del coronavirus obliga a replantejar-ho tot, també el diàleg. De mutu acord, els dos governs decideixen posposar els contactes fins que passi la tempesta sanitària.

26-05-2020

Puigdemont torna a demanar un mediador i topa amb ERC, que ja fa dies que reclama reprendre la taula. El PSOE ja dona senyals de no estar-hi interessat. Torra tampoc.

14-07-2020

El mòbil de Torrent ha estat espiat per l’Estat. Però ERC insisteix que ni això la farà renunciar al diàleg. El PSOE i JxCat continuen sense moure’s a favor de la taula.

28-07-2020

La Fiscalia força la suspensió del tercer grau dels presos independentistes, que tornen a ingressar a Lledoners. El Govern culpa l’executiu espanyol de la decisió i hi veu un punt d’inflexió en el diàleg.

02-08-2020

213 dies després d’aquell llunyà 2 de gener la taula és al mateix punt: tot està per fer. Ningú la dona per morta, però ni Sánchez ni Torra han fet el primer pas per recuperar-la.

stats