Política 28/07/2015

El ministre de Justícia espanyol creu que el sobiranisme "es cura viatjant i llegint"

Rafael Catalá diu que "no podem garantir que no hi haurà una declaració unilateral d'independència però sí que no hi haurà separació". També considera que les sancions al Barça per la xiulada són una mostra de "normalitat en un estat de dret"

Acn
2 min
El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, avui després del consell de ministres / EFE

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Català, ha admès aquest dimarts que el govern espanyol no pot garantir que no es produirà una declaració unilateral d'independència a Catalunya després del 27-S, però sí que "no es produirà cap procés de separació perquè no té cabuda a la nostra Constitució". En una entrevista a Telemadrid ha insistit que l'article 155 de la Constitució -que permet suspendre l'autonomia- "està en vigor", tot i que considera que no caldrà aplicar-lo perquè hi ha "instruments suficients" per aturar la independència. També ha assegurat que les sancions al Barça i a entitats sobiranistes per la xiulada de la final de la Copa del Rei són una mostra de "normalitat en un Estat de dret".

Català ha assegurat que el seu executiu estarà vigilant el format de la convocatòria del 27-S per veure si es pot impugnar, tot i que ha apuntat que, ara per ara, el seu executiu "no té perquè pensar que hi haurà infraccions o irregularitats". "Si n'hi ha tenim regles de joc i normes que tothom ha de complir, i si algú les incompleix es poden impugnar per la via judicial o constitucional", ha dit.

La Generalitat fa un discurs "impossible"

Català ha insistit que la independència no té cap mena de viabilitat i ha apuntat que el Govern de la Generalitat està fent un "discurs impossible" perquè la independència "no té cabuda" a la Constitució. "Ho hauria de dir als seus ciutadans", ha dit, abans de recordar que, en tot cas, el Govern podria plantejar una reforma de la Constitució i buscar fer els canvis per la via legal.

Catalá també ha apuntat que, al seu entendre, el sobiranisme "es cura viatjant i llegint". "El que cal buscar són les identitats que et fan ser més gran" en el món globalitzat del S.XXI, en comptes de cercar un espai "tancat en un estat cada vegada més petit".

Els "ministres" catalans

Preguntat per si encara existeix alguna via de comunicació entre els dos governs, el ministre de Justícia ha assegurat que els ministres espanyols tenen diàleg permanent amb els seus homòlegs catalans. "Jo, amb el ministre de Justícia; la ministra de Foment, amb el ministre d'Infraestructures; mantenim reunions, jo diria, que setmanals i de manera quotidiana", ha dit.

"No es poden cometre infraccions impunement"

Sobre les sancions al Barça i a les entitats sobiranistes per la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Reisancions al Barça xiulada a l'himne espanyol final de la Copa del Rei, el ministre ha apuntat que, independentment de si les multes són elevades o no, es demostra que "no es poden cometre infraccions impunement". "El que importa és el funcionament de les institucions. Hi ha una reacció. Es sanciona. És "normalitat d'un estat de dret".

stats