Política 15/02/2016

El PP defensa que la dimissió d'Aguirre és una "decisió personal, no consultada i no extrapolable"

Aguirre: "Per corrupció no m'imputaran". La dirigent popular continuarà de portaveu a l'Ajuntament de Madrid i el partit descarta el congrés extraordinari

Ferran Casas / Ara
5 min
El ministre Rafael Catalá a TVE

BarcelonaLa dimissió d'Esperanza Aguirre com a presidenta del PP de Madrid és una "decisió personal, individual, subjectiva, ni tan sols consultada" i no extrapolable a altres casos que afecten el partit. Així ha definit el vicesecretari general d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, la decisió presa per la dirigent popular.

Maíllo, que en una entrevista a la Cope ha reconegut que no li va agradar que Aguirre revelés el contingut del missatge que li va enviar Mariano Rajoy després de conèixer la seva decisió, ha assegurat que la direcció nacional del partit "tampoc coneixia" que el secretari general del PP de Madrid, Ignacio González, havia abandonat el càrrec fa un mes. "Jo vaig estar en una junta directiva el dia 22, i allà es comentava que era de viatge", ha apuntat.

"La direcció del partit no tenia coneixement del que passaria, ni tan sols ho havia parlat amb els seus vicesecretaris. És la seva pròpia decisió, que com que no l'ha consultat, només la podem respectar", ha afirmat el responsable d'Organització sobre Aguirre. També ha volgut desvincular la decisió de la ja expresidenta dels populars madrilenys amb el que està passant al PP de València i amb un possible intent de l'expresidenta madrilenya de "morir matant" Mariano Rajoy. "No ho crec, ella va dir que Rajoy té el seu camí, un camí en el qual, per cert, ha guanyat les eleccions i en el qual s'enfronta a la situació de formar un govern d'estabilitat".

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha deixat clar també que Esperanza Aguirre va anunciar la seva dimissió com a presidenta del PP de Madrid per "responsabilitat política", "ha pres una decisió concreta davant una situació concreta del partit de Madrid", i el cas, a parer seu, no és equiparable amb el del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Cifuentes presidirà la gestora

Aquesta tarda el partit ha anunciat que, com a València, nomena una gestora al capdavant del partit. L'encarregada de dirigir-la serà la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. Un nom que ja apareixia a totes les travesses per succeir Aguirre quan es fes el congrés i amb el qual l'equip de Mariano Rajoy intenta desfer-se dels corrents més propers a José María Aznar que han liderat el PP a Madrid els últims anys.

Aquest matí, Maillo -que ha descartat celebrar un congrés extraordinari com volia Aguirre- ja havia dit sobre la possibilitat que Cifuentes succeís Aguirre al capdavant del PP de Madrid, que la presidenta de la Comunitat de Madrid és una "magnífica presidenta", una "política molt valenta" i que ha "demostrat una gran capacitat de gestió".

Aguirre es mantindrà com a portaveu a l'Ajuntament de Madrid

Esperanza Aguirre es mantindrà com a portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid pel seu "compromís" amb els votants que van optar per ella en les últimes eleccions municipals, així ho ha anunciat aquest dilluns la mateixa dirigent popular. Creu, ha insistit, que té "moltes raons" per seguir.

"Estaré aquí els propers quatre anys, no hi ha cap raó per deixar aquest escó, sinó moltes raons per continuar-hi", ha assenyalat la portaveu municipal en una roda de premsa després d'una reunió que ha mantingut amb els regidors del grup popular al consistori. "Fixeu-vos si valc, que mentre he estat presidenta del PP de Madrid hem guanyat totes les eleccions", ha afirmat.

També ha descartat que la imputin per corrupció arran de la investigació per determinar si hi va haver finançament il·legal del PP de Madrid oberta amb motiu del cas Púnica. "M'imputen constantment... imputada per dir que els de Podem eren castristes... però per corrupció, és pel que no m'imputaran", ha indicat Aguirre després preguntes dels periodistes. "Vaig cada dia als tribunals, no tinc fur, fixeu-vos si sóc presa fàcil per als jutges", ha dit.

La relació amb Rajoy

Esperanza Aguirre"Déu me'n lliuri, de donar consells a ningúTelecinco

es referia a si mateixa

La direcció nacional del PP ha analitzat la situació i el vicesecretari d'organització, Fernando Martínez Maíllo, ha explicar que "en les properes hores" diran noms per la gestora, "el més dur que pot fer un partit", mentre reduïa la decisió d'Aguirre a una qüestió "personal". Maíllo ha descartat el congrés extraordinari i ha indicat que, a nivell estatal, "ningú ha demanat cap purga o neteja", en la línia d'Aguirre. "Ni molt menys la situació comparable amb el PP nacional, el tema de Granados és clau i ho feia insostenible", ha dit recordant que Aguirre podria haver dimitit fa temps.

Rajoy, "intransigent amb la corrupció"

"Si una cosa ha fet Rajoy és liderar un procés de regeneració democràtica". Així ha defensat el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, en una entrevista a TVE, la legitimitat que considera que té el president en funcions, Mariano Rajoy, per continuar aspirant a mantenir-se al govern. Al seu judici, el fet que Esperanza Aguirre hagi decidit dimitir com a presidenta del PP de Madrid respon a una decisió personal i a un "exercici de responsabilitat", tot i que ha reconegut que podria haver plegat en un altre moment, tenint en compte que Francisco Granados, que era el seu número dos, ja fa 15 mesos que és a la presó.

Amb tot, Catalá ha desvinculat l'acció d'Aguirre amb el que afecta l'exalcaldessa de València i senadora Rita Barberá. "Cada cas és diferent. Si Barberá ha de prendre una decisió, la prendrà quan consideri que és el moment adequat", ha dit. El ministre s'ha mostrat convençut que Rajoy està "sent intransigent" amb la corrupció.

El PSOE demana a Rajoy que marxi "per la mateixa porta" que Aguirre

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha demanat a Rajoy que dimiteixi i se'n vagi "per la mateixa porta" que Esperanza Aguirre després de deixar el càrrec de presidenta del PP de Madrid. Hernando ha opinat que la dimissió d'Aguirre "li marca el camí a Rajoy", que hauria d'haver deixat el seu lloc "fa molt temps" després dels missatges d'ànim que va enviar a l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

Segons Hernando, Aguirre ha dimitit perquè "no li quedava altre remei", en ser conscient que "passaran coses més grosses i es revelaran qüestions més greus al llarg d'aquesta setmana". El portaveu socialista ha considerat que Aguirre també hauria d'abandonar el càrrec de regidora a l'Ajuntament de Madrid. "Si els militants del PP no són dignes de tenir Aguirre com a presidenta del seu partit, els madrilenys tampoc haurien d'aguantar Aguirre com a regidora", ha argumentat Hernando.

Ciutadans creu que Rajoy "hauria de prendre alguna decisió"

Menys contundent que Hernando ha estat el secretari de comunicació de Ciutadans, Fernando De Páramo, que ha opinat que Rajoy "hauria de prendre alguna decisió" en la seva condició de president d'un partit investigat per casos de presumpta corrupció. "No netejarem les cases dels altres, però per netejar Espanya un ha de tenir la casa neta", ha afegit De Páramo.

El portaveu adjunt de C's al Parlament ha presumit que la comissió d'investigació sobre corrupció impulsada pel seu partit a Madrid hagi tingut relació amb la dimissió d'Esperanza Aguirre, i ha carregat contra el PSOE per no haver pres mesures similars quan va ser a l'oposició.

stats