Política 14/01/2021

MÉS reacciona la manifestació de restauradors i reclama un pla de rescat

El partit ecosobiranista marca distàncies amb els socialistes i demana al govern espanyol que vagi més enllà en les mesures de suport a les empreses

Ara Balears
2 min
El coordinador de MÉS, Antoni Noguera.

PalmaMÉS ha reclamat aquest dimecres en un comunicat que es posi en marxa un pla de rescat adreçat a autònoms i petites empreses de turisme, comerç i restauració de les Balears. Ho ha fet arran de la manifestació de dimarts, que va arribar a reunir 4.000 persones al centre de Palma, i marcant un to crític amb el PSIB, el seu soci al Govern. El coordinador de la formació, Antoni Noguera, considera que el govern espanyol ha d'anar més enllà de les mesures voluntaristes i que s'ha d'activar de "manera immediata" un pla que eviti una pèrdua massiva d'empreses i treballadors. "Cal actuar ràpidament i de manera contundent; sense una acció a curt termini l'impacte econòmic serà extremadament dur", ha remarcat el coordinador.

En aquest sentit, Noguera ha demanat que el govern espanyol, independentment de les ajudes genèriques, faci un "esforç addicional" amb les Balears, ja que és "el territori més castigat per la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia". "Necessitam un pla dirigit a pal·liar les altes taxes de pobresa i desocupació", ha dit. El coordinador ha recordat que "les ajudes estatals no convencen els sectors més afectats, que són precisament els que generen ocupació i riquesa". Per això, el partit ecosobiranista planteja que el govern espanyol bonifiqui als treballadors autònoms i petites empreses les quotes de la Seguretat Social i les liquidacions de l'IVA. També reclamen ajudes directes per fer front a despeses de subministraments com aigua i electricitat, lloguers i hipoteques.

A més del pla de rescat, segons el diputat Joan Mas Collet, és indispensable allargar la vigència dels ERTO. "És una mesura indispensable si es pretén ajudar a la supervivència de les empreses", i ha afegit que "els ERTO han demostrat ser una eina útil per mantenir els llocs de feina i l'estabilitat de les plantilles".

El partit ecosobiranista ha fet aquesta crida la mateixa setmana en què els restauradors han fet una protesta, prohibida per la Delegació del govern espanyol a les Balears, contra les restriccions que entraren en vigor aquest dimecres que obliguen bars, restaurants, centres comercials i gimnasos a tancar durant, com a mínim, 15 dies. Precisament, després el mateix dia de la manifestació, el diputat Josep Ferrà va assegurar a Twitter: "faríem bé d’aplicar el principi de la solidaritat i entendre la legitimitat del crit d’ajuda dels que són els nostres veïns", marcant distàncies amb els socialistes. També va remarcar: "el seu sacrifici és en benefici de tots i tots tenim un deute amb ells". Per això, va reivindicar la necessitat de posar en marxa ajudes per "mantenir llocs de feina i fer front a despeses fixes dels empresaris".

stats