Política 14/03/2022

MÉS per Mallorca proposa investigar el finançament dels partits del Congrés per si té origen rus

"Es tracta d'esbrinar si la dreta populista, a més de pensar com Putin, esta finançada pel Kremlin", ha explicat el portaveu ecosobiranista, Miquel Ensenyat

ARA Balears
3 min
El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat

PalmaMÉS per Mallorca ha registrat una Proposició No de Llei (PNL), amb la qual vol instar e

Congrés dels Diputats a establir una comissió d'investigació per investigar el finançament dels partits amb representació i establir si té relació amb governs estrangers, "especialment aquells que no tenen un comportament clar en defensa dels valors democràtics", segons ha informat el partit en una nota de premsa.

La iniciativa neix arran d'un informe especial del Parlament Europeu on s'assenyala que diferents partits de l'extrema dreta europea són receptors d'origen rus. "Es tracta d'esbrinar si la dreta populista, a més de pensar com Vladimir Putin, és finançada pel Kremlin", ha explicat el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat.

El partit ecosobiranista indica que hi ha vincles "evidents" entre el president rus i l'extrema dreta de la francesa Marine le Pen, l'hongarès Viktor Orbán o Vox en el cas espanyol. "La gent necessita saber quins són els aliats de Putin a les Balears i també a l'Estat, quins són els col·laboracionistes d'aquells que estan provocant una guerra", ha subratllat Ensenyat. "Vox és el cavall de Troia de Putin per destruir la nostra democràcia", ha afegit.

En el cas de l'Estat, ha apuntat MÉS per Mallorca, els ajuts des del Kremlin "sembla que s'han canalitzat" a través de l'oligarca rus sancionat Konstantin Malofeyev , "que fa costat obertament a Putin", i que hauria finançat l'organització ultracatòlica Hazte Oír, "un dels suports de Vox més importants". "No és la primera vegada que Vox rep doblers d’organitzacions que es podrien titllar com mínim de sospitoses", ha asseverat Ensenyat, referint-se a l'ajuda econòmica que va rebre el partit de Santiago Abascal del Consell Nacional de la Resistència d'Iran.

Oligarques russos

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va anunciar diumenge, després de la conferència de presidents autonòmics, que l'executiu estatal i l'illenc s'intercanviaran informació per tenir coneixement dels béns que tenen els oligarques russos a les Illes. El portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha reclamat "més contundència en aquests moments de conflicte armat i de barbàrie per part de Rússia". Així, El Pi vol anar més enllà i confiscar temporalment els béns per ajudar a la pressió que es fa, des de la comunitat internacional, per aturar la guerra a Ucraïna.

Pacte del PP amb Vox

El dia que el president de Galícia ha vingut a Palma per presentar el seu projecte per liderar el PP estatal, la portaveu parlamentària del PSIB, Pilar Costa, ha insistit a reclamar al PP illenc i a la seva presidenta, Marga Prohens, que exposi el seu parer públicament sobre el pacte amb Vox a Castella i Lleó, segons ha informat Europa Press. "Ja no parlam d'hipòtesis, sinó d'una realitat efectiva amb la pretensió de fer-se extensible a altres comunitats", ha exposat.

La portaveu ha incidit en la preocupació que existeix entre els socialistes perquè "els principis de la ultradreta arrosseguin el PP i l'escori encara més a la dreta, en aquesta nova etapa que suposadament comença ara el partit".

Per la seva banda, la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, s'ha referit a la visita de Feijóo lamentant que la seva estrena coincideix amb "l'escàndol Ayuso-Casado, és a dir, amb corrupció, i amb l'entrada de l'extrema dreta en el govern de Castella i Lleó". Sans ha criticat que Feijóo arribi a les Balears a "vendre" el seu model de país, "el model que sempre ha defensat el PP: el de les mentides i les retallades".

stats