Política 14/03/2022

Alberto Núñez Feijóo: "Comptau amb mi per posar en valor les Balears"

El president de Galícia ha presentat aquest dilluns a Palma la candidatura per liderar el PP estatal

3 min
El candidat únic a presidir el PP estatal, Alberto Núñez Feijóo

El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha presentat aquest dilluns la candidatura per liderar el PP estatal, davant unes 300 persones al centre de convencions de l'Hipotel Gran Playa de Palma, on ha afirmat que "podeu comptar amb mi per posar en valor les Balears". Feijóo ha reivindicat el seu model de gestió a Galícia, amb quatre majories absolutes, parlant d'un model educatiu "en una comunitat bilingüe que consisteixi en l'harmonia de les llengües". A més, s'ha referit al decret turístic aprovat pel Govern balear, criticant que "una moratòria, després de dos anys de pandèmia, és una broma per al sector turístic illenc".

El candidat únic a presidir el PP ha fet bandera de la unitat després d'una guerra interna dins el partit que ha provocat la sortida de la direcció estatal, concretament de Pablo Casado i Teodoro García Egea. "Hem de fer tot el possible per dir a la majoria de ciutadans de les Balears que som aquí per servir-los", ha destacat. "No és bo fracturar la societat balear", ha continuat.

Els dies 1 i 2 d'abril tindrà lloc el congrés extraordinari del partit a Sevilla, on els compromissaris reafirmaran la candidatura de Feijóo. "És un moment de tensió, però no crec que Rafel Nadal guanyi partits sense tensió", ha assenyalat. S'ha referit al congrés com un espai "per tancar ferides", "unir el partit" i "obrir-lo a la societat". "És el moment d'obrir les portes als que ens votaven massivament a les Balears fa uns anys", ha recordat el president gallec.

Feijóo ha posat en valor les bases ideològiques d'un partit "autonomista, que protegeix la diversitat d'Espanya i el conjunt de les llengües de l'Estat", un tema sensible a les Illes, com s'ha vist en la negociació de la llei educativa. "No venim a dividir, sinó a unir, i aquesta setmana ho hem fet", ha remarcat.

A més, ha fet referència a la pujada de preus dels carburants i ha dit que el Govern estatal "s'està folrant amb els impostos". "Em preocupen molt poc els nervis de l'Executiu i molt més els dels ciutadans", ha indicat.

El suport de Prohens

La presidenta del PP illenc, Marga Prohens, s'ha dirigit a Feijóo com un polític "que anirà molt bé a les Balears". Prohens ha afirmat que tot el PP balear "està amb tu, preparat per tornar la il·lusió a aquestes illes". "Agafa el timó, que nosaltres anam darrere teu, president", ha destacat.

Tant Prohens com Feijóo han recalcat en nombroses ocasions el paper dels afiliats i simpatitzants del partit. "Sou els que sosteneu el PP balear, quan les coses van bé i quan no van tan bé", ha subratllat. "Sent la responsabilitat per respondre a la il·lusió dels afiliats", s'hi ha afegit Feijóo.

La presidenta del PP illenc ha aprofitat el seu discurs per anunciar diverses propostes amb vista a una hipotètica victòria en les eleccions autonòmiques de maig del 2023: l'eliminació de l'impost de successions i donacions, facilitar l'accés a l'habitatge, donar suport a la igualtat, una llei educativa "de consens" o la derogació de la moratòria turística.

Prohens també s'ha referit a la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, parlant d'un "tsunami de nervis que s'ha apoderat del Consolat". "A l'esquerra no li surten els comptes, saben que guanyarà el PP".

Sistema de finançament

Armengol, en la conferència de presidents del passat diumenge portava davall el braç la "reforma urgent" del sistema de finançament autonòmic, un tema al qual han fet referència Prohens i Feijóo. La presidenta del PP balear ha afirmat que el candidat a liderar el partit defensarà un sistema de finançament que "no castigui els illencs", que tingui en compte l'Espanya buidada, "però també la que s'omple, la insularitat, i treballarem mà a mà per tenir com més aviat millor el règim fiscal".

Feijóo, per la seva banda, ha reconegut que les Balears "per descomptat diuen que estan mal finançades", però recriminant-ho a l'expresident del govern estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, que "és qui ho va aprovar, no Mariano Rajoy".

El president de Galícia arriba com el candidat d'unitat del partit al congrés extraordinari de Sevilla, amb més de 55.000 avals, 2.836 de les Balears, aconseguits en un cap de setmana. "Vull que ens votin orgullosos, i és el que has recuperat en unes setmanes, l'orgull de ser del PP", ha apuntat Prohens.

stats