Política 28/07/2021

MÉS qualifica de "vergonyós" que encara no s'hagi reunit la comissió per desenvolupar el REB

Vicenç Vidal recorda que s'ha incomplert l'acord de la Comissió d'Hisenda del Senat del 25 de març passat

2 min
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha recriminat al govern espanyol que no hagi convocat la comissió bilateral que ha de calcular el factor d'insularitat del Règim Especial de les Illes Balears (REB), malgrat que aquesta reunió es va acordar en la Comissió d'Hisenda del Senat del 25 de març. A més, cal recordar que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que l'executiu de Pedro Sánchez reuniria "d'aquí a poc temps" la Comissió mixta d'Economia i Hisenda "per determinar el factor d'insularitat". Montero va manifestar aquest compromís el 5 de maig, quan va visitar Palma per signar el conveni dels 855 milions d'euros d'ajudes estatals a les empreses i autònoms de les Balears. Ara bé, no va dir si amb "poc temps" es referia a setmanes o mesos.

Vidal ha qualificat de "vergonyós" i "zero seriós" que el govern d'Espanya "avui dia encara no hagi complert amb l'acord de la Comissió d'Hisenda de la Cambra Alta, pel qual es comprometia a convocar dins el segon trimestre del 2021 la Comissió bilateral mixta d'Economia i Hisenda per desenvolupar el REB l'any que ve" –aquest acord va tirar endavant amb l'abstenció del PSOE–. El senador ecosobiranista també ha recordat que, "tot i que el termini va acabar tècnicament fa un mes", encara tenia l'esperança que "el govern de Pedro Sánchez fes algun gest abans de les vacances d'estiu". El senador ha lamentat que es confirmi "per enèsima vegada" que "la desconsideració i manca de compromís cap a les Balears per part de l'Estat és enorme". Així les coses, Vidal s'ha compromès a "continuar fiscalitzant l'acord i a pressionar els senadors del PSIB perquè recordin al seu partit que s'han de complir els compromisos amb les Illes".

De tota manera, Montero ja va dir a Palma que considera que "les Balears estan per damunt de la mitjana" en inversions estatals. I és que el factor d'insularitat és una dotació econòmica la finalitat de la qual és col·locar les Illes precisament a la mitjana de les comunitats de l'Estat. Ara bé, el que va fer la ministra va ser mesclar els recursos provinents de transferències i altres partides amb les inversions directes de l'Estat. Si es tenen en compte les inversions directes, les transferències de capital i altres partides d'inversió, els pressupostos espanyols destinen a les Balears 442 euros per habitant, mentre que la mitjana és de 344 euros. Però l'executiu espanyol destina enguany a les Illes 175 euros per habitant si es tenen en compte només les inversions directes, mentre que la mitjana estatal és de 258 euros.

Gareibé 10 dies abans que el Senat acordàs la reunió de la comissió bilateral, el Parlament balear també va dir-hi la seva i va donar un termini de dos mesos per reunir la comissió mixta i determinar el càlcul del factor d'insularitat, mitjançant una proposició no de llei que va presentar Més per Menorca.

stats