Política 25/03/2021

El Senat aprova una moció perquè es compleixi el 100% del REB amb l'abstenció del grup socialista

Vidal, autor de la iniciativa, etziba que es demana “una cosa tan revolucionària com que Sánchez compleixi la paraula donada a les Illes Balears”

Ara Balears
3 min
El senador de MÉs per Mallorca, Vicenç Vidal

PalmaLa comissió d'Hisenda del Senat ha aprovat aquest dijous una moció que insta el govern espanyol a complir el desenvolupament del Règim Especial de les Illes Balears (REB). El punt més espinós és el que concreta que la comissió bilateral Estat-comunitat s'ha de reunir el segon semestre d'enguany perquè els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2022 compensin la insularitat. L'autor de la iniciativa, el senador autonòmic Vicenç Vidal, ha assegurat amb ironia que es demana "una cosa tan revolucionària com complir amb l'Estatut d'Autonomia, la Constitució, el decret llei; o com que el president Sánchez compleixi la paraula donada a les Illes Balears". El grup parlamentari socialista s'ha abstingut amb l'argument que està a favor "de l'esperit" de la moció, però no han arribat a un acord per transaccionar-la.

En aquest punt, el portaveu socialista, el mallorquí Cosme Bonet, apostava per eliminar el mandat de reunir la comissió bilateral el segon semestre d'enguany amb l'argument que primer s'ha de consensuar la metodologia a aplicar. A la rèplica, l'explicació no ha convençut Vidal: "No és tan difícil posar un termini, encara no s'han reunit formalment. Creim que no és difícil fer-ho complir; més quan són del mateix color polític", ha manifestat el senador. 

Bonet ha afegit que també s'abstenia per "coherència", entesa en positiu, per la tasca que fan els dos governs implicats. I és que Bonet ha relatat els incompliments de l'Estat per compensar els desavantatges de la insularitat de Balears. La seva tesi és que només s'ha avançat en aquest sentit amb governs socialistes. 

És per això que, davant l'anunci del vot a favor del PP –personalitzat en el senador menorquí Cristóbal Marquès–, Bonet ha dit que "el PP s'ha animat amb això de trencar pactes". El socialista jugava amb els darrers esdeveniments d'aliances a escala estatal i amb el fet que a la votació que hi ha hagut al matí al Congrés del pla d'ajudes directes a les empreses només s'hagi abstingut i no hagi votat a favor d'una iniciativa que, a parer seu, beneficia les Balears.  

Marqués també ha desviat el tema, però en aquest cas ha apuntat a Vidal: "No amaguem la realitat. Vostè i el seu partit fa sis anys que governen amb el PSOE. Aquesta moció va de debò o és postureig? Si va de debò, pegui una punyada damunt la taula i no permeti que Sánchez no compleixi els compromisos amb els ciutadans a les Illes Balears. Digui a MÉS que ja està bé, que trenqui l'acord si en x mesos no compleix; si no, tot el que facem aquí serà una farsa", ha etzibat al senador per designació autonòmica. 

Vidal, adscrit al grup parlamentari d'Esquerra Confederal, ha defensat la moció "per justícia social". Durant el seu discurs, ha exposat un estudi del director de l'IDAE, Joan Groizard, en el qual conclou que, a la pràctica, és com si les Illes Balears tinguessin un aranzel del 17% a l'entrada de productes. "Quan els Estats Units ho ha fet a productes espanyols, hem posat el crit en el cel. És inadmissible el que passa a les Balears i ningú fa res. Si fos Madrid, on ara som, això ja estaria arreglat", ha lamentat.

Vidal ha confessat a la comissió que té 40 anys, quasi com la Constitució, i durant aquest temps "hem tingut 40 anys de deixadesa dels poders públics que tenen l'encàrrec de la Constitució de compensar aquest fet –la insularitat– i que independentment d'on visquem tinguem els mateixos drets". 

Els punts aprovats de la moció, amb l'abstenció del POSE i Teruel Existe, preveuen desenvolupar el decret llei del REB, reunir la comissió per tractar el factor d'insularitat en el segon semestre d'enguany, tramitar urgentment la part fiscal del REB i que es reculli el fet insular en la PAC.

stats