Economia 05/05/2021

Montero: "Reunirem d'aquí a poc temps la comissió per determinar el factor d'insularitat"

La ministra d'Hisenda i la presidenta del Govern signen el conveni perquè les Balears rebin 855 milions d'ajudes de l'executiu espanyol

3 min
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, en el Consolat de Mar

PalmaLa ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimecres al Consolat de Mar que les Illes Balears "estan per damunt de la mitjana espanyola" en inversions estatals als pressupostos de 2021. Montero s'ha desplaçat a Palma per signar amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, el conveni que permetrà que les empreses i els autònoms afectats per la pandèmia rebin 855 milions d'euros d'ajudes estatals. La ministra ha fet referència a l'incompliment del factor d'insularitat en els pressupostos estatals d'enguany i ha matisat que cal considerar altres variables més enllà de les inversions directes del govern espanyol a les Illes. "Si no només tenim en compte la inversió directa, els pressupostos de 2021 col·loquen les Balears per damunt de la mitjana espanyola", ha dit. En canvi, si es consideren les xifres d'inversió directa, les Illes són les terceres per la coa i estan per sota de la mitjana, situació que s'havia de corregir amb la dotació econòmica del factor d'insularitat i que la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, va denunciar quan es varen conèixer els pressupostos de l'Estat. Malgrat això, Montero ha assegurat que el govern espanyol reunirà "d'aquí a poc temps" la Comissió mixta d'Economia i Hisenda "per determinar el factor d'insularitat".

Segons la ministra, "és important aclarir en quins termes es mesura la inversió de l'Estat". "Hi ha acords i convenis perquè moltes vegades l'Estat no fa directament una obra, sinó que fa transferències de capital a les comunitats autònomes. I s'han de sumar ambdues qüestions", ha explicat. Montero ha considerat que aquest mecanisme serveix per no minvar la cogovernança de les comunitats autònomes". Si es tenen en compte les inversions directes, les transferències de capital i altres partides d'inversió, els pressupostos espanyols destinen a les Balears 442 euros per habitant, mentre que la mitjana és de 344 euros. Ara bé, l'executiu espanyol destina enguany a les Illes 175 euros per habitant si es tenen en compte només les inversions directes, mentre que la mitjana estatal és de 258 euros.

Pel que fa a la part fiscal del REB, la titular d'Hisenda s'ha limitat a dir que l'atenció de l'executiu se centra a "combatre contra la pandèmia". "Ara que hi ha un horitzó de vacunació, començarem a reconstruir i serà moment de treballar en les singularitats de tots els territoris per contribuir a la recuperació i el creixement", ha afegit. Montero tampoc no ha acceptat les crítiques perquè encara no s'hagi reformat el sistema de finançament autonòmic, que va caducar l'any 2013. "No havia passat mai que un executiu, sense reforma del sistema de finançament, hagués donat 16.000 milions d'euros de manera incondicionada, o els 13.500 d'enguany", ha comentat, sense fer referència a la situació anterior a la pandèmia. "Aquest executiu s'ha preocupat del finançament autonòmic i ha suspès les regles fiscals perquè les comunitats autònomes no estiguessin encotillades", ha continuat.

Totes les comunitats cobraran l'IVA pendent

Sobre els 78 milions que l'Estat deu a les Balears de la liquidació de l'IVA de 2017, Montero ha fet una crida a la tranquil·litat. "Els tribunals s'hi han pronunciat [han donat la raó a Castella i Lleó] i estam estudiant la sentència", ha comentat. "El que es faci amb un territori es farà amb tots els altres", ha subratllat. Això sí, el govern espanyol haurà d'estudiar el moment adequat per pagar aquest deute amb les comunitats autònomes perquè enguany ja s'estan aplicant els pressupostos.

Una xifra "històrica"

Tant Armengol com Montero han qualificat d'"històrica" la xifra de 855 milions que es destinaran a les empreses i autònoms de les Balears afectats per la pandèmia. "És un plaer signar aquest conveni, que es converteix en història", ha dit la ministra, a més de felicitar el Govern per "mantenir a retxa el virus". La titular d'Hisenda ha subratllat que l'executiu espanyol "s'ha sensibilitzat" amb la situació de les Balears. "Era necessari un mecanisme d'ajudes directes per a empreses amb un mecanisme singular per a les illes –les Balears i les Canàries–, les zones amb un impacte i una caiguda del PIB més grans a causa de la dependència del turisme, i sense possibilitat de compensar-ho amb altres sectors", ha explicat. Montero ha recordat que els 855 milions que rebran les Balears són "sis vegades la seva població o aportació al PIB". La ministra també ha fet referència a la temporada turística i ha considerat que les xifres sanitàries de les Illes "són un aval" davant dels mercats emissors perquè "es multipliquin les reserves i no es posin entrebancs per a cap país que posi aquesta comunitat en alerta". "És una estratègia intel·ligent i estic convençuda que tindrem un estiu tan normalitzat com sigui possible", ha continuat.

Per part seva, Francina Armengol ha recordat que les Balears "mai no havien rebut tants de doblers per donar a les empreses ni un tracte tan just per part del govern d'Espanya". "El que acabam de signar amb la ministra és històric", ha afirmat. La presidenta ha assegurat que aquests 855 milions d'euros permetran "a moltes empreses poder sobreviure, consolidar les seves plantilles i mantenir la situació".

stats