Política 08/06/2021

El factor d'insularitat del REB continua paralitzat

El Ministeri d'Hisenda no ha respost la petició del Govern per reunir la comissió mixta que ha de calcular aquesta dotació

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el ple del Parlament d'aquest dimarts

PalmaEl factor d'insularitat del Règim Especial de les Balears (REB) continua immers en la paràlisi institucional, tot i la moció que el Senat va aprovar el 25 de març perquè se'n complís el 100%, que el mateix mes el Parlament va donar un termini de dos mesos perquè es reunissin el Govern i l'Estat. També malgrat el recurs que ha admès el Tribunal Constitucional contra els pressupostos del 2021, precisament per no incloure aquesta dotació econòmica que ha d'igualar les Illes a la resta de comunitats estatals en matèria d'inversions –en els comptes d'enguany són les terceres per la coa. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha respost una pregunta del portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, sobre aquest tema en el ple del Parlament d'aquest dimarts, i ha explicat que malgrat que el Govern ha sol·licitat la reunió de la comissió mixta que ha de calcular el factor d'insularitat, encara s'espera una convocatòria per part del Ministeri d'Hisenda.

Com sol fer quan parla de les mancances del REB, la presidenta ha recordat que l'Estat ha fet arribar "recursos extraordinaris" a les Balears per fer front a les conseqüències de la pandèmia de covid-19. "Treballam incansablement en la resolució de diferents qüestions, i una d'elles és el REB", ha explicat Armengol, a més de recordar la visita a Mallorca de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, per signar el conveni dels 855 milions d'euros d'ajudes de l'Estat, quan es va comprometre a reunir la comissió "per fixar el mecanisme del factor d'insularitat". La presidenta ha considerat que "les coses van avançant" i ha remarcat que la seva opció primera és "el diàleg i el consens". "Òbviament continuam reivindicant i treballant amb el govern espanyol el factor d'insularitat", ha afirmat la cap de l'Executiu, que ha recordat que "els pressupostos del 2022 encara no estan fets".

Per la seva part, Castells ha lamentat que "no s'hagi reunit la comissió" que les Balears vagin cap al mateix escenari que enguany. "Els pressupostos generals no inclouran el factor d'insularitat", ha advertit el portaveu ecosobiranista, que ha recordat que les Balears han rebut més recursos que altres comunitats perquè les empreses illenques "són les que més han patit". "El factor d'insularitat és per començar el fet insular, i l'hem de continuar demanant. Només faltaria no rebre ajudes directes ni fons europeus", ha apuntat.

stats