Política 26/03/2018

Més de 500 persones criden per la llibertat dels presos polítics a Palma

Els manifestants han llançat crits com "Catalunya no estàs sola" o "Llibertat presos polítics" i han fet un minut de silenci asseguts en terra per donar suport als càrrecs electes empresonats

Aina Solano
2 min
Més de 500 persones criden per la llibertat del presos polítics a Palma

PalmaAl voltant de 500 persones s'han manifestat aquest dilluns horabaixa davant la Delegació del Govern de Palma per exigir la llibertat dels presos polítics de Catalunya.

A crits de "Llibertat presos polítics", "Catalunya no estàs sola" i "Els carrers seran sempre nostres", mig miler de manifestats, entre els quals el raper mallorquí Josep Valtonyc, acompanyat del seu advocat, Juan Manuel Olarieta, han volgut donar suport tant a Carles Puigdemont com a la resta de presos polítics de Catalunya.

La concentració ha estat encapçalada per una pancarta a la qual es podia llegir "Cremem la injustícia; Desobeïm l'Estat" i entre d'altres s'han pogut llegit cartells

El Comitè de Defensa de la República de Mallorca ha convocat aquesta concentració davant la Delegació del govern central a Palma amb el lema 'Rompem les cadenes de la repressió'. La zona ha estat tancada amb un fort dispositiu de seguretat que ha acordonat l'area amb tanques vigilades per una vintena de policíes nacionals amb al menys 4 furgons.

Entre els assistents hi era l'escriptor i ex president de l'OCB, Jaume Mateu, qui ha reivindicat de la concentració que "aquest és el suport que hem de tenir amb aquests càrrecs electes detinguts", un fet que ha titllat de "gravíssim" perquè "és segrestar una part de la voluntat popular". Mateu ha qüestionat que "si s'atreveixen tancant càrrecs electes què no podran fer?" i ha reivindicat la seva presència a la concentració "perquè s'ha decretat la caça i captura de l'independentisme", un fet que considera "gravíssim", perquè és atacar una manera de pensar i de resoldre situacions, una manera molt típica de governs autoritaris d'eliminar la disidència". El qui ha estat al capdavant de l'OCB durant 12 anys ha qualificat l'empresonament dels càrrecs catalans d'atac directe a l'organització de la societat. Independentment que siguem o no independentistes hem de ser aquí per reclamar que no ataquin ni vulguin atacar cap idea, que no declarin il·legal cap idea i, sobre tot, que no vulguin criminatlitzar cap idea". Per a Mateu aquest fet de voler fer conflictiu i violent un moviment que no ho és és típic de governs repressors que no tenen en compte per res la ciutadania".

"Hem vengut en defensa dels presos polítics perquè l'Estat espanyol cada dia va pitjor. No entenc com unes persones per unes idees puguin estar tancades" ha dit Joan, un dels centenars de participants a la concentració. De la seva banda, una altra assistent, Maria José, ha titllat "d'antidemocràtic" i "anticonstitucional" l'empresonament de Puigdemont i de la resta de presos polítics de Catalunya perquè considera que "el fet que tot un poble no pugui expressar la seva voluntat és un atemptat contra la llibertat".

A la manifestació s'han vist diverses estelades i multitud de joves, entre els quals membres de l'organització juvenil Arran. Un dels seus col·laboradors, Jaume, ha parlat de la seva solidaritat "amb el poble de Catalunya, que està patint una forta repressió brutal". "Hem de cridar molt fort perquè formam part del mateix país, dels Països Catalans i crec que la solidaritat a un moment així és el més important", ha sentenciat.

La convocatòria d'aquest dilluns a Palma se suma a les múltiples manifestacions que han tengut lloc aquest diumenge a diferents ciutats de Catalunya després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya i les noves que estan previstes arreu de l'Estat.

stats