Política 10/05/2023

De noves línies de metro a Felanitx a protegir les platges de Sineu: les propostes municipals de Vox

Vox unifica un sol programa per a tots els municipis de les Illes, fins i tot es pot consultar de pobles on ni tan sols es presenta

2 min
Coll, Abascal, Campos, de las Heras i Bestard aquest dissabte a la Feixina

PalmaAixí com va avançar El País el passat 28 d'abril, Vox ha presentat el mateix programa electoral als 1.936 municipis d'Espanya on ha presentat una candidatura a les eleccions locals. A les Balears tenen 30 llistes, abraçant tot Eivissa, els dos grans municipis de Menorca (Maó i Ciutadella) i menys de la meitat dels de Mallorca. La decisió d'unificar els programes porta a certes peculiaritats, ja que uns dels compromisos és que, per exemple a Felanitx, s'impulsin noves línies de metro, quan a les Balears només n'hi ha entre Palma i la UIB, amb la previsió d'estendre-la fins al Parc Bit.

Una altra de les mesures, en aquest cas a Sineu, és la de protegir les platges d'aquest municipi de l'interior de Mallorca, juntament amb els seus rius –a les Illes no n'hi ha– i boscos. Cada programa electoral és idèntic, només canviant el municipi a la portada, amb el lema Cuida lo tuyo. A més, a diferència del conjunt de mesures de la resta de partits, que es poden consultar de manera online i de manera oberta, en el cas de Vox requereix registrar-se amb el correu electrònic, el que pot portar a pensar que hi ha un interès a obtenir dades personals del potencial votant, ja que el partit d'extrema dreta dona una altíssima importància a la potència d'Internet i les xarxes socials.

Una altra particularitat de Vox és que, així com a la Comunitat de Madrid es presenten a pràcticament tots els municipis, a les Balears no arriben a la meitat dels 67 territoris. Tot i això, es pot obtenir el programa electoral de qualsevol municipi. És a dir, Vox promet una sèrie de mesures per a Formentera, es Mercadal o Mancor de la Vall, quan ni tan sols hi presenten una llista. Per tant, tot i tenir poc més de 7.000 habitants, el partit de Jorge Campos creu que, en el cas de Bunyola, "la ciutat ha de ser un lloc de trobada on viure, no sobreviure".

En l'apartat de transport públic, a banda de l'impuls de noves línies de metro a tots els municipis, també es promet posar fi a les Zones de Baixes Emissions, que són obligatòries per als municipis de més de 50.000 habitants (Palma, Calvià i Eivissa) o els que superin els 20.000 i que estiguin per damunt dels valors límit de contaminació. A les Balears encara no se n'ha aprovat cap, però l'extrema dreta ja ha dit que els eliminarà, perquè considera que "han augmentat els embossos i la congestió". En el cas dels Menors Estrangers No Acompanyats (MENA), una de les seves banderes ideològiques, només hi ha un centre específic per a aquest sector social, a Palma, però Vox assegura que els tancarà a tots els municipis.

Les 30 llistes no omplen les expectatives

Tot i presentar 30 llistes, que són set més que el 2019, les expectatives inicials de Vox eren superar les 40, cosa que significaria duplicar les presentades en les anteriors eleccions locals. La problemàtica de l'extrema dreta radica en els municipis de baixa població, on ha tingut menys implantació que en altres. A Menorca podria ser on s'han trobat amb més dificultats. Fa uns mesos va dimitir l'excoordinador insular del partit, Antoni Camps, i amb l'entrada de Xisco Cardona en el càrrec van renunciar sis coordinadors municipals per discrepàncies.

stats