Política 24/03/2023

Vox a les municipals: 28 llistes, arriba a tot Eivissa i s'estanca a Menorca

L'extrema dreta augmenta set candidatures enfront del 2019, tot i que les previsions inicials eren superar les 40

2 min
Jorge Campos i Fulgencio Coll durant l'acte de protesta a Cort.

PalmaVox s'estén a les Balears, però a un ritme menor del que la direcció autonòmica tenia planejat. Les intencions inicials eren arribar a les 40 llistes municipals o fins i tot superar-les, cosa que significaria duplicar les 21 que es van presentar el 2019. Així i tot, finalment seran 28 les candidatures, amb opcions a arribar a "dues o tres més", principalment Sóller i Esporles, expliquen fonts del partit. La problemàtica es troba en els territoris amb menys població, ja que tenen més difícil penetrar-hi per l'alta tradició partidista que tenen, com podria ser el cas d'Ariany o Costitx, històricament governats per El Pi. Una altra dificultat afegida, segons reconeixen, és complir amb els paràmetres de paritat.

Representants del partit a les Illes van desplaçar-se a Madrid aquesta setmana per rebre el vistiplau del Comitè Executiu Nacional (CEN) a les llistes que han preparat. A diferència d'altres formacions, a Vox la direcció estatal ha de donar llum verda a pràcticament qualsevol decisió que es vulgui prendre, incloent-hi la possibilitat de coalicions en els municipis a partir dels resultats de les eleccions.

Des de Vox sostenen que es presentaran a tots els municipis d'Eivissa, amplien les llistes de Mallorca amb municipis com Santa Maria del Camí, Algaida i Lloseta, però, en canvi, Menorca és on s'han trobat amb més dificultats. Només hi haurà una papereta de Vox a Maó i Ciutadella. El problema, expliquen, és la crisi que va viure el partit fa uns mesos amb la dimissió de l'excoordinador insular de Vox, Antoni Camps, l'entrada del nou líder Xisco Cardona i la posterior dimissió de sis coordinadors municipals per discrepàncies amb la direcció. "Hem anat molt ajustats de temps. Podríem haver arribat a dos o tres municipis més, però hem concentrat els esforços allà on podem ser importants", exposen.

Una de les places on l'extrema dreta té més esperances és Palma, amb Fulgencio Coll al capdavant. El passat gener es va produir una profunda reorganització del Comitè Executiu Provincial, amb l'entrada de l'eivissenca Patricia de las Heras com a nova presidenta, i atorgant a Coll tot el poder de Palma. Segons les informacions oficials, Jorge Campos va renunciar al lideratge del partit de manera voluntària, tot i que eren conegudes les diferències que tenia –i té– amb el candidat a Cort.

Ciutadans i Unides Podem

Les 28 llistes municipals de Vox pràcticament igualen les que presentaran Ciutadans i Unides Podem de manera conjunta, a falta de la confirmació oficial. Per ara, la formació taronja, tot i la projecció estatal de la líder autonòmica Patricia Guasp, no aixeca el cap i només ha informat de sis candidatures: Palma, Marratxí, Inca, ses Salines –on governa–, Eivissa i Sant Antoni de Portmany. A Calvià i Llucmajor, on van aconseguir regidors, o Andratx, on governen, no han confirmat cap llista encara.

Per la seva banda, la formació morada manté les mateixes paperetes que el 2019, amb 24, tot i que esperen arribar a un o dos municipis més. Així com passa amb Vox, Menorca és l'illa on més dificultats han tingut per penetrar. Només Unides Podem hi serà present, únicament a Ciutadella.

stats