Crònica
Política 22/04/2023

Abascal ressuscita Primo de Rivera a la Feixina

El líder de Vox congrega més d'un miler de persones davant el monòlit que recorda el creuer 'Baleares', i s'insta a pactar amb el PP, "aquells que no estan tan lluny de nosaltres", després del 28 de maig

4 min
Coll, Abascal, Campos, de las Heras i Bestard aquest dissabte a la Feixina

PalmaQui hagi anat al míting que el president de Vox, Santiago Abascal, i els candidats a les principals institucions illenques han fet aquest dissabte a la Feixina, davant el monòlit que recorda els morts en el creuer Baleares, no sabrà pràcticament cap proposta del partit més que derogar lleis. Amb un manual de populisme davall el braç, la solució que Jorge Campos proposa per al turisme és derogar "la llei antiturística", per a l'educació derogar la llei educativa i per a la sanitat eliminar el requisit del català.

Bé, en realitat, el candidat de Vox al Consell de Mallorca, Pedro Bestard, sí que ha fet una proposta concreta: estendre l'autopista Palma-Inca, i que arriba a "la Puebla (sa Pobla)", fins a Alcúdia. I, curiosament, ha fet les dues mateixes promeses que el PP: eliminar el carril bus-VAO i la limitació de 80 km/h a la via de cintura. Tot i dir la Puebla, Bestard s'ha erigit en el defensor del mallorquí, amb un discurs amb el qual els asisstents han rigut més que no conèixer què vol fer Vox en el Consell. "Què deim, barret o capell? Got o tassó? Gat o moix? Xerram mallorquí i no català", ha dit. "Defensarem el trot. Aquest Govern, de cavalls, només coneix el Ron Amazones", ha afegit. Bestard és el mateix que fa uns dies va prometre acabar amb l'Obra Cultural Balear.

A l'assimilació amb el PP s'hi ha referit també Abascal. "Som l'alternativa per treure el socialisme i el comunisme on puguem sumar amb els que semblen de centreesquerra, però que no estan tan lluny de nosaltres", ha afirmat. Això sí, ja ha advertit que amb Vox "el que es pacta es compleix, no com a Madrid i a Andalusia". A la comunitat de Madrid, l'aliança d'Ayuso amb Vox pel suport extern de l'extrema dreta s'ha trencat poques setmanes abans de les eleccions, i a Andalusia van impedir l'aprovació dels pressupostos autonòmics abans que Juanma Moreno (PP) aconseguís la majoria absoluta.

A quasi cada paraula que deia el líder de Vox la seguien aplaudiments i crits de "visca Espanya" i "president" de les més de 1.000 persones que s'han congregat a Palma, tant joves com pares, mares, padrins, padrines i més d'un nin petit. Fins i tot, un estudiant de batxillerat ha aprofitat per penjar un codi QR a un fanal, que era una enquesta per estudiar el votant de Vox, amb preguntes com si Franco va ser un dictador o el grau de preocupació per la immigració i el canvi climàtic.

No hi ha faltat la gran presència de banderes d'Espanya i també carlistes. La bandera és un element molt important per a Vox a l'hora de transmetre el missatge. Ho demostra el fet que, tant quan Abascal ha arribat a la Feixina com quan ha pujat a l'escenari, un home l'acompanyava amb una bandera de dimensions enormes. "Visca la pàtria, visca Vox, m'he sentit alliberat, jo mateix", comentava a un amic seu un jove que devia rondar els 20 anys a la sortida del míting. "La Guerra Civil es va iniciar per voluntat de Largo Caballero [antic dirigent del PSOE i UGT i expresident del govern de la Segona República durant el conflicte bèl·lic]", afirmava també una dona a la seva acompanyant.

Un home amb una bandera de grans dimensions ha acompanyat Abascal tot l'acte

Segurament aquestes paraules sobre la Guerra Civil no s'haurien pronunciat sense les contínues referències que hi han fet els polítics de Vox en els discursos, tot i que ja se n'esperaven alguns exemples tenint en compte el lloc elegit: davant el monòlit de la Feixina, en honor dels 800 morts del creuer Baleares que van lluitar pel bàndol contrari a la República. Segons Campos, "és una obligació cívica recordar totes les víctimes d'una guerra que mai s'ha de tornar a repetir". Bestard deixa clar que "la Feixina no es toca", i el candidat de Vox a Palma, Fulgencio Coll, ha exigit que "és un monument que s'ha de respectar".

Així i tot, la traca final se l'ha guardada Abascal. A partir de la promesa de derogar la Llei de memòria històrica, s'ha referit al fet que dilluns s'exhumarà el cos del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera. Aquí, ha citat les darreres paraules del líder feixista abans de morir ["tant de bo fos meva la darrera sang espanyola que s'hi abocàs"], fet que ha provocat multitud d'aplaudiments entre els assistents. Les referències d'Abascal a la Guerra Civil no són noves, i fins i tot pensa que el govern de Pedro Sánchez és pitjor que la dictadura. "Vostès són el pitjor govern en 80 anys", va arribar a afirmar a la tribuna del Congrés dels Diputats. Aquest dissabte possiblement ha anat més enllà, ja que ha declarat que el PSOE "és la desgràcia més gran que ha passat als espanyols en el darrer segle". La dictadura no, sinó el PSOE.

Les seves darreres paraules han estat pel referèndum, però no l'independentista. Creu que "totes les polítiques principals" s'han de sotmetre a votació popular, com "la immigració ordenada" i "la política energètica". Les referències a la immigració han estat molt nombroses. De fet, fa pocs dies Abascal va prometre implantar a Espanya l'estat d'emergència migràtoria que ha aprovat la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni. El míting ha acabat amb un missatge per megafonia: "Tots drets per escoltar l'himne d'Espanya". Tercera i darrera aturada d'aquest tour d'Abascal per les Balears: Eivissa, la terra de la presidenta de Vox a les Illes i diputada al Congrés, Patricia de las Heras.

stats