Política 17/01/2024

L'OCB acusa el govern espanyol d'incomplir la Carta europea de llengües regionals

L'entitat fa la denúncia davant el Consell d'Europa

ARA Balears
2 min
L'OCB i altres entitats acusen el Govern espanyol d'incomplir la CELRoM davant del Consell d'Europa.

PalmaL'Obra Cultural Balear, juntament amb altres entitats, s'ha reunit amb el Comitè d'Experts del Consell d'Europa, que avalua el compliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM) relatiu al període 2017-2021. A la reunió, que ha tingut lloc a la Universitat de Barcelona, les entitats han acusat el govern espanyol de fer un incompliment reiterat de la carta europea.

Després que el Comitè d'Experts es reunís amb diverses entitats per parlar de la situació a Catalunya i al País Valencià, s'ha reunit aquest dimarts amb representants de l'OCB, Joves de Mallorca per la Llengua, Plataforma per la Llengua i el Sindicat STEI per parlar de la situació a les Illes Balears. Aquest Comitè d'Experts es reuneix cada cinc anys amb les entitats per corroborar que l'estat espanyol compleix els compromisos de la CELROM que va ratificar el 2001.

En aquesta reunió, les entitats participants han traslladat al Comitè d'Experts les conclusions de l'informe, han compartit els incompliments del govern espanyol i han tractat la situació actual dels drets dels catalanoparlants a les Illes Balears en diferents àmbits, especialment a l'educació, la justícia, l'Administració pública i el sector sanitari.

En relació amb l'educació, les entitats han fet arribar al Comitè d'Experts que els resultats de l'alumnat són molt preocupants i que el control sobre el compliment del Decret de mínims "és nul". Les entitats també ha insistit en els casos flagrants de l'administració de justícia i de l'administració general de l'Estat i la deficient capacitació lingüística dels empleats públics estatals, especialment dels cossos de policia.

"23 anys incomplint la CELROM"

La Carta europea de les llengües regionals o minoritàries és un tractat europeu, promogut pel Consell d'Europa des del 1992, que té com a objectiu protegir les llengües històriques d'Europa que no tenen caràcter oficial, anomenades també regionals o minoritàries. L'estat espanyol la va ratificar el 2001 (França i Itàlia no ho han fet mai), però des d'aleshores la incompleix permanentment en matèria de justícia, reciprocitat, administracions públiques o educació.

Segons expliquen des de l'OCB, en el cas de l'estat espanyol, tot i haver ratificat la CELROM, la Constitució proclama que el castellà és l'única llengua oficial del conjunt de l'Estat i que els altres idiomes autòctons només poden ser oficials als seus territoris tradicionals. A més, la Constitució també estableix un dret general d'usar el castellà i un deure de tots els ciutadans de conèixer-lo: no n'hi ha prou de conèixer una altra de les llengües autòctones.

stats