Política 02/02/2022

Jaume Far: "No he rebut cap pressió de ningú mai. Les raons de la meva partença són personals"

L'exdirector de l'Oficina Anticorrupció ha comparegut aquest dimecres en comissió parlamentària

3 min
El director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far.

PalmaTot just un mes després de fer efectiva la seva dimissió –l'1 de gener del 2022–, Jaume Far ha explicat en comissió parlamentària les vertaderes raons de la seva partença, en un intent de posar fi a la polèmica generada al seu voltant des d'aleshores. "No he rebut cap pressió de ningú mai. Ni com a director ni com a professional. Les raons de la meva partença són estrictament professionals", ha declarat l'exdirector en una comissió parlamentària aquest dimecres, on ha fet balanç dels seus quatre anys al càrrec.

Segons Far, va decidir deixar el seu lloc a l'Oficina perquè aquesta "ja estava consolidada". "Se'm va encomanar posar en marxa el projecte de l'Oficina. Era un repte, i per això vaig dir que sí", ha afegit. Si bé ha reconegut que "una oficina de control sempre és incòmoda", ha insistit que no l'han fet "partícip d'aquestes incomoditats".

Els dubtes entorn de la decisió de deixar l'òrgan varen sorgir arran de les insinuacions del Partit Popular, les quals varen ser desmentides pel Govern. Després que Far anunciàs a principi de novembre la intenció de deixar el càrrec, el portaveu popular Toni Costa va assenyalar al Parlament que el seu partit sospitava que darrere "hi ha algunes coses més que els motius professionals".

Relacions amb el Govern

Costa va posar en dubte que els grups de Govern haguessin "defensat suficientment aquesta figura" i va recordar que hi ha hagut actuacions de Far que "no han fet gaire gràcia al PSIB". Però ara l'exmembre d'Anticorrupció assegura que el seu cessament "no ha estat per manca de suport del Govern" i ha destacat que "la llei 16/2016 és molt potent", ja que atribueix a l'Oficina unes competències que no tenen ni la de Catalunya ni la de València.

En les seves intervencions, els grups de l'oposició han insistit en la qüestió de les pressions i en el fet que el discurs de Far d'aquest dimecres es contradiu amb les declaracions que va fer en els mitjans després d'anunciar que dimitia. En aquest sentit, Far ha argumentat que quan va parlar de pressions es refereia que la Sindicatura de Comptes estigués qüestionant la seva figura al capdavant de l'Oficina, no la feina de l'Oficina en si mateixa. Sobre aquest informe, ha mantingut que desconeix si es va derivar d'una pressió política.

"El càrrec no és un passeig per un prat, és cert", ha admès en resposta a una de les preguntes dels partits. "Però qualsevol persona que vingui a dirigir l'Oficina ha de ser conscient que hi és per controlar el que s'està fent malament i sancionar-ho o posar-ho en coneixement", ha afegit.

Vacunacions d'alts càrrecs

Pel que fa a la qüestió que el va enfrontar amb el Govern, la vacunació dels alts càrrecs, Far ha explicat que els resultats de la investigació encara no estan tancats. Per dur a terme aquesta feina, varen arribar a demanar les dades de vacunació d'uns 1.600 càrrecs. "Encara estam analitzant les al·legacions de les persones que sí que havien comès una vulneració dels codis ètics", ha puntualitzat.

També ha recordat que l'Oficina primer va demanar el llistat de tots els vacunats, però que aquesta es va haver d'acotar als alts càrrecs, perquè la Comunitat Autònoma va entendre que "no era proporcional". Així, ha insistit que van canviar l'actuació per motius tècnics i no per pressions, malgrat el risc de perdre informació sobre persones properes a alts càrrecs que s'haguessin vacunat.

Hat Bar i compres d'emergència

Sobre la polèmica del Hat Bar, que va afectar la presidenta del Govern, Francina Armengol, Jaume Far ha indicat que es tracta d'un "conflicte ètic" i que és difícil intervenir, en resposta als grups parlamentaris. "Si és ètic o no, com a director no em puc posicionar", ha advertit.

L'excap d'Anticorrupció també ha informat sobre les investigacions relacionades amb les contractacions d'emergència amb motiu de la pandèmia, sobre les quals l'Oficina va posar el focus, sobretot els primers mesos de la pandèmia. Segons Far, es tracta d'un procediment que estava previst legalment i que "poc hi havia a fer", però que varen haver de "veure si hi havia empreses que pretenien aprofitar-se d'aquesta situació de davallada de guàrdia per introduir sobrecostos o productes de baixa qualitat".

Reaccions polítiques a la compareixença

Les reaccions polítiques a les declaracions de Far no s'han fet esperar. Mentre que el PP ha posat en dubte les explicacions de l'exdirector, el PSOE ha acusat directament els populars d'alimentar "una pel·lícula".

"Quin Far hem de creure, el de fa tres mesos o el d'avui?", ha exclamat Riera en roda de premsa, on també ha lamentat que el protagonista de la jornada no hagi contestat cap de les preguntes dels diputats del PP, en relació amb els contractes d'emergència durant la pandèmia, entre altres qüestions. "Han dit més els seus silencis que les seves paraules", ha argumentat la popular, que també ha insistit que, per a ells, l'Oficina Anticorrupció "és una pantomima".

Seguidament, la portaveu socialista Pilar Costa ha contestat a la seva homòloga al Parlament. "Ens sembla impresentable l'actitud del partit popular i avui hem arribat a la fi d'aquesta pel·lícula que només hi cabia al cap del PP", ha exclamat. Per això, Costa ha exigit al PP que demani disculpes i ha acusat Riera de "quedar en molt mal lloc, per la qual cosa s'hauria de replantejar si fa honor al seu càrrec com a portaveu adjunta del principal partit de l'oposició", ha dit.

Precisament, els altres partits també han dit la seva al respecte. Per la seva banda, Ciutadans s'ha mostrat completament a favor de la figura de l'Oficina Anticorrupció perquè "el bipartidisme està incòmode quan es parla de corrupció", ha dit la portaveu del grup Patrícia Guasp.

Mentre, el grup MÉS per Mallorca ha assegurat que amb la compareixença de Far "les bubotes de la dreta queden eliminades" i ha avalat la feina de prevenció que pertoca a l'Oficina Anticorrupció.

stats