Política 31/07/2019

IU i Podem denuncien 28 responsables de l''operació Chamartín' de Madrid a Anticorrupció

L'actual ministre de Foment, José Luis Ábalos; el seu antecessor, Íñigo de la Serna; l'expresident del BBVA, Francisco González; Ana Botella, Ruiz-Gallardón i Esperanza Aguirre són entre els denunciats, segons publica 'Eldiario.es'

Ara
2 min
Madrid aprova l'Operació Chamartín, el seu major projecte urbanístic, després de dècades de bloqueig

BarcelonaRepresentants d'IU i Podem presenten aquest dimecres una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció contra 28 responsables de l''operació Chamartín', el projecte de regeneració urbana més important de l'Ajuntament de Madrid i més gran d'Europa, que es va posar en marxa el 29 de juliol després de 26 anys de bloqueig. L'escrit, publicat per 'Eldiario.es' i signat per les diputades regionals Sol Sánchez i Isabel Serra, així com el responsable d'Economia d'IU, Carlos Sánchez Mato, demana al ministeri que investigui diferents responsables polítics i empresarials per "prevaricació administrativa, frau i malversació de cabals públics". S'estima que la pèrdua de diners públics ascendiria a 2.780 milions d'euros.

Segons IU i Podem, durant 25 anys (des que el projecte es va concebre) s'han produït una sèrie de modificacions en els diferents contractes amb l'objectiu d'afavorir les empreses privades a costa dels interessos de les arques públiques. Per això han demandat vuit ministres de Foment –Josep Borrell, Rafael Arias-Salgado, Francisco Álvarez-Cascos, José Blanco, Ana Pastor i José Luis Ábalos–, dos presidents de la comunitat de Madrid –Esperanza Aguirre i Ignacio González–, dos alcaldes –Alberto Ruiz-Gallardón i Ana Botella–, la regidora d'Hisenda de l'Ajuntament Concepción Dancausa, quatre presidents i dos directors generals de Renfe, cinc presidents d'Adif, un president de l'empresa pública Canal de Isabel II, l'expresident del BBVA Francisco González i dos presidents de l'emrpesa DUCH-DCN.

Segons explica el digital, no s'ha inclòs cap membre de l'equip de Manuela Carmena, ja que l'aprovació provisional del projecte ha arribat sota el mandat de José Luis Martínez Almeida, que tampoc està denunciat (no es descarta que s'ampliï la denúncia més endavant).

Segons els demandants, l'operació tindrà un gran cost per a les arques públiques en benefici de l'empresa privada que va guanyar el concurs per portar-la a terme. Entre altres coses, denuncien que des que es va fer el contracte, a principis dels anys noranta, el terreny afectat es va arribar a triplicar. El preu també es va modificar i, segons els demandants, l'empresa pública que vendrà el sòl tindrà un ingrés de la meitat del preu de mercat. A més, s'han canviat les condicions de pagament de l'empresa privada per l'adquisició de terrenys, que han passat de 5 a 20 anys, i s'han rebaixat les despeses d'urbanització i infraestructures de l'empresa adjudicatària, DUCH-DCN. A més, s'ha permès la revenda de terrenys i drets, de manera que l'empresa pugui finançar-se amb això i "limitar els seus riscos".

stats