Política 31/01/2018

La comissió d'investigació del deute molesta el PP i sobra a El Pi

Tal com s'ha decidit a la junta de portaveus d'aquest dimecres migdia, al ple de dimarts es crearà una comissió no permanent d'auditoria del deute

Jaume Ribas
2 min
Marga Prohens, a la Junta de Portaveus d’ahir.

PalmaAquest dimecres migdia s'ha reunit la junta de portaveus dels diferents grups parlamentaris i ha fixat els punts que es tractaran dimarts en el ple. En la primera reunió del Parlament després de l'aturada de Nadal i Cap d'Any es constituirà la comissió no permanent d'auditoria del deute.

Pels partits del Pacte es tracta "d'una passa més en el compliment dels Acords pel Canvi", segons ha manifestat el socialista Andreu Alcover. David Abril, de MÉS, també ha dit que la creació d'aquesta comissió era una "bona notícia", mentre que Alberto Jarabo (Podem) ha insistit en la importància d'aquesta auditoria, perquè "ningú pot negar que s'han malbaratat molts de doblers". El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha anunciat que el grup mixt s'ha hagut d'estendre perquè no tenien el vot de tots els diputats, però ha volgut comunicar que el seu grup també s'hi mostrarà a favor.

El Pi, en canvi, ha considerat que la iniciativa era innecessària perquè el Pacte "està incomplint molts d'altres acords". Pel portaveu dels regionalistes, Jaume Font, el Govern ja té "l'informe de la Sindicatura de Comptes".

En canvi, la portaveu del Partit Popular, Margalida Prohens, ha estat molt més contundent. Per la portaveu conservadora, els partits del Pacte han començat la campanya i "fan política a cop de titular i dins el fang". Prohens ha justificat el seu vot en contra de la constitució de la comissió dient que el Pacte "ja sap la conclusió de la comissió" i ha criticat que es tracti d'un "espectacle de pa i circ partidista". A més, ha retret que es vulgui "suplir" la feina de la Sindicatura de Comptes.

Més que corrupció

Tot i que els partits han posat l'èmfasi en la investigació dels sobrecostos i altres despeses generades per la corrupció, la comissió d'auditoria del deute no només es fixarà en aquest aspecte. Els diputats que la formin tindran la tasca d'aclarir com s'han generat els aproximadament 9.000 milions d'euros que té la Comunitat.

Bona part d'aquesta xifra s'hauria d'atribuir a les condicions amb què s'ha finançat la Comunitat Autònoma. De fet, segons ha explicat el portaveu socialista, Andreu Alcover, la feina de la comissió pot servir per "apuntalar la petició del Govern per a la condonació de part del deute" que té amb l'Estat i que ha estat generat per l'autofinançament de les institucions balears.

stats