La llei d'amnistia

La influència de Boye marca la negociació de l'amnistia

Per la investidura la llei es va tancar sense el beneplàcit de l'advocat, però ara torna a tenir tota la clau a Junts

3 min
L’advocat de l’expresident Carles Puigdemont Gonzalo Boye a Luxemburg ahir.

BarcelonaNo hi ha advocat més influent ara mateix en política. Gonzalo Boye és un dels artífexs de la llei d'amnistia i, en conseqüència, una de les persones que des de fora de Junts per Catalunya ha influït més en el gir del partit per investir Pedro Sánchez. No només perquè n'ha sigut un dels principals negociadors, des del punt de vista tècnic, sinó perquè ja fa mesos, fins i tot abans de les eleccions espanyoles del 23 de juliol, que treballava en l'escenari d'un possible oblit judicial, sobretot davant la possibilitat que la justícia europea no garantís la immunitat a Carles Puigdemont. Ara bé, al llarg de la negociació entre el PSOE i Junts, l'advocat no sempre ha donat el seu beneplàcit a les diferents versions de l’articulat que s’han pactat i la seva influència ha anat variant en funció del moment. Ara torna a ser màxima: més enllà dels moviments dels jutges de Tsunami i Volhov, per això Junts també ha canviat de criteri.

"És un text que ens ha costat moltíssim de pactar, gairebé la meitat és aportació nostra i hi estem d'acord. Hem fet punta de coixí jurídica perquè no quedés ningú al marge", assegurava el secretari general de Junts, Jordi Turull, el 14 de novembre en una entrevista a Els Matins de TV3 sobre l'articulat acordat amb el PSOE, afegint que no presentarien esmenes a l'articulat: "La llei d'amnistia compleix totes les nostres expectatives". Setmanes més tard, però, Junts ha tombat la proposició de llei i, en això, té molt a veure l'assessorament de Gonzalo Boye. L'advocat ha deixat clar en privat i en públic que ara mateix la norma té escletxes per tal que els jutges puguin esquivar l'amnistia. "Caurà molta gent", va advertir diumenge passat en una entrevista a Vilaweb, asseverant que no només Carles Puigdemont o Marta Rovira poden quedar fora, sinó desenes de persones investigades per Tsunami, Volhov, CDR i tot el que se'n pugui derivar: manté que encara hi ha peces secretes als tribunals.

El desacord de Boye i un acord tancat "per dalt"

I és que Junts va tancar l'acord d'investidura amb els socialistes el 9 de novembre a canvi d'un text de la llei d'amnistia que no tenia l'aval de l'advocat de Carles Puigdemont. El silenci mediàtic que ha protagonitzat fins fa poc més d'una setmana el lletrat era eloqüent: només ha tornat a parlar públicament quan ha recuperat el control de la negociació.

Segons diverses fonts coneixedores de les converses, el novembre, en el tram final de l'acord d'investidura, Boye va acabar enfrontat amb els negociadors del PSOE, sobretot en els últims dies. El problema no només era el delicte de terrorisme o d'alta traïció, sinó també incloure el lawfare, que va encallar l'acord durant almenys una setmana. El moment més tens va ser quan els socialistes van acusar el lletrat de tenir un conflicte d'interès per intentar que la seva causa de blanqueig de capitals vinculada al narcotraficant Sito Miñanco quedés emparada en l'amnistia. Una acusació que va enervar el lletrat fins a límits insospitats.

En aquell moment, Boye mantenia les mateixes reticències amb l'articulat de la llei que les que té ara, però políticament Junts va decidir segellar l'acord: "Es tanca per dalt", en paraules d'un dels negociadors. Turull n'és un dels més partidaris en aquell moment i s'assessora també jurídicament amb l'exconseller de Presidència Francesc Homs, que supervisa alguns esborranys de la llei d'amnistia per superar el bloqueig que hi havia amb Boye. S'imposa la part més pragmàtica de Junts (i de Puigdemont) davant l'estratègia del lletrat. En aquell moment, el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ja havia imputat per terrorisme Carles Puigdemont i Marta Rovira i atribuïa a les protestes de Tsunami el turista francès mort a l'aeroport.

La recuperació del timó

El pacte, doncs, es tanca amb un seguit d'advertiments de Boye que la cúpula de Junts acaba obviant. Ara bé, a mesura que avancen els esdeveniments, els avisos de l'advocat es demostren encertats a ulls de Puigdemont, que li torna a donar el timó de la negociació. Per això queda en entredit el que va dir Turull de no presentar esmenes el novembre i per aquest motiu Junts s'oposa dimarts a la llei d'amnistia. Testimonis de les converses que s'han mantingut en l'última setmana constaten que tot allò que el PSOE ha plantejat a Junts ha acabat sobre la taula de Boye: Míriam Nogueras no feia cap moviment sense obtenir-ne l'aval.

L'advocat participa en les reunions tècniques amb els altres juristes negociadors del PSOE, però també parla en algunes de les negociacions polítiques, en una interlocució protagonitzada per Puigdemont i Turull per part de Junts i, per part del PSOE, el secretari d'organització, Santos Cerdán, i el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, amb qui els juntaires mantenen una relació difícil. ¿Seran ells mateixos els que ara referan el consens sobre l’amnistia? Es constarà en el proper mes.

stats