Política 21/02/2023

El Govern ja pot avalar la compra d'habitatges

Les cases han de tenir un preu màxim de 270.000 euros i els beneficiaris han de tenir uns ingressos màxims d'entre 57.000 i 65.000 euros

2 min
Un moment de l'acte de signatura del conveni.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit aquest dilluns la signatura del conveni amb CaixaBank, Cajamar, Caixa Colonya i la Cambra de Comerç per posar en marxa els avals de l'Executiu per a la compra del primer habitatge –l'import que s'hi destinarà és de 15 milions d'euros. Cal recordar que el Govern va aprovar el Programa Garantia Hipoteca Ibavi l'octubre de 2022 i que ha tardat quatre mesos a fer-lo efectiu. A través d'aquesta iniciativa, es concedirà una fiança de fins al 20% del preu de primers habitatges amb un preu màxim de 270.000 euros. Pel que fa als beneficiaris, han de tenir uns ingressos màxims d'entre 57.000 euros, en el cas d'una persona, i 65.000 euros, si es tracta de dues o més persones. Les cases que rebin aquest aval s'han de destinar a residència habitual i permanent i els beneficiaris han d'haver residit un mínim de cinc anys a les Balears. A més, no poden ser propietaris de cap altre habitatge a l'estat espanyol.

Una vegada que s'ha signat el conveni, les entitats financeres i la Cambra de Comerç s'encarregaran que la informació arribi a totes les sucursals adherides i que el personal estigui format per treballar amb aquest aval. Així, les persones que estiguin interessades es podran dirigir als bancs que han signat el conveni, on presentaran la documentació per a la valoració del seu cas. Serà la Cambra de Comerç qui comprovarà i analitzarà les dades. L'Ibavi notificarà la resolució al sol·licitant i, si és positiva, se signaran l'escriptura i la pòlissa de contragarantia davant notari. Es podran presentar sol·licituds fins a esgotar la partida de 15 milions d'euros o fins al 31 de desembre de 2024 com a màxim.

Durant l'acte, Armengol, ha subratllat que l'habitatge "no és un bé d'especulació, sinó un dret de la ciutadania" i ha reiterat que cal que les polítiques d'habitatge siguin més àmplies. Quant a l'aval, la presidenta ha remarcat que és una de les mesures més demandades per la ciutadania. "De vegades, les coses costen, però al final acabam veient resultats", ha sentenciat.

"Feim política d'habitatge per a la gent que vol accedir a un lloguer, incrementant el parc públic d'habitatge i apostant pels ajuts al lloguer, i ara també volem donar una mà als qui tenen la possibilitat de comprar un habitatge", ha dit per la seva part el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, qui també ha considerat que el preu màxim de 270.000 euros és "adequat". "Surt d'un estudi de dades empíriques", ha afegit.

D'altra banda, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha assegurat que aquest programa "surt amb molta solidesa" i ha explicat que la partida de 15 milions no és limitativa. Sánchez ha manifestat que la voluntat és "arribar a tothom que ho necessiti". Sánchez ha comentat que encara hi ha entitats bancàries que analitzen la proposta del Govern i que "és possible que s'hi incorporin" més tard.

stats