Política 19/10/2022

El Govern avalarà la compra de l'habitatge a les persones amb una renda inferior als 68.541 euros

L'Ibavi garantirà el 20% de l'entrada de l'hipoteca per a pisos amb un preu màxim de 270.000 euros

2 min
El Govern es compromet a garantir un 20% de la hipoteca.

PalmaEl Govern avalarà la compra del primer habitatge a les persones amb una renda inferior a 68.541 euros, o de 73.437 euros en el cas de les parelles. L'Ibavi garantirà un aval pel 20% de la hipoteca des de començaments de l'any que ve gràcies als convenis entre l'Executiu i les entitats financeres. "El programa va dirigit a població que no pot accedir als ajuts de lloguer social, perquè tenen una renda més elevada, però no té estalvis per accedir a la hipoteca i es queda fora de poder tenir una propietat, essent aquest el seu desig", ha explicat aquest dilluns la consellera d'Hisenda Rosario Sánchez, després de la reunió amb representants de nou entitats bancàries. A més, la consellera ha assegurat que "no és una mesura puntual" i que perdurà.

Per poder accedir a aquest programa, el preu màxim de l'habitatge, que pot ser nou o de segona mà, ha de ser 270.000 euros. A més, els interessats no poden tenir cap altre habitatge en propietat i s'ha de ser resident a les Illes amb un mínim de 5 anys.

Accés a l'habitatge

"El Govern es compromet a garantir el 20% que normalment han de posar d'entrada els ciutadans. L'aval va dirigit a persones amb un sou mitjà", ha afegit el conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí i Ribas. D'aquesta manera, l'IBAVI avalarà a les famílies per comprar un habitatge i les entitats bancàries podran donar una hipoteca fins al 100%. Així, el Govern garantirà el 20% addicional, una mesura que es preveu iniciar a principis de 2023 a través de convenis amb els bancs. "L'objectiu és poder adherir-se per facilitar l'accés a l'habitatge i poder concedir més crèdits i més hipoteques", ha declarat Hilari Llabrés, gestor de La Caixa.

Fina Santiago desconeix com s'ha arribat al llindar de 68.541 euros anuals

Per la seva part, la consellera d'Afers Socials i Esports del Govern, Fina Santiago, ja assenyalat que desconeix "els matisos concrets" de com s'ha arribat a un llindar de 68.541 euros d'ingressos per accedir als avals del Govern per a la compra d'un habitatge, encara que també ha admès que sempre que es fixen els límits "hi ha debat" i col·lectius que queden exclosos.

En declaracions abans de participar en el Consell de Serveis Socials, Santiago ha dit que cal "pensar" en les persones que no arriben per poder pagar un lloguer o en els joves que han de viure a una habitació perquè no poden fer front a un lloguer propi.

stats