Política 27/06/2022

El Govern podrà suspendre llicències i permisos durant la tramitació de plans de protecció ambiental

Aquesta iniciativa cerca salvaguardar els espais naturals a protegir

2 min
Construcció a Maioris, Llucmajor.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat modificar la Llei de conservació d'espais de rellevància ambiental (LECO) per tal de poder suspendre llicències i permisos durant la tramitació de plans de protecció ambiental, sempre que perjudiquin el territori, segons ha informat aquest dilluns el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, durant una roda de premsa. Actualment, aquesta proposta de modificació és encara un projecte de llei, que s'haurà de trametre al Parlament per a l'aprovació final.

La finalitat principal de la proposta de modificació d'aquesta llei és que, durant la tramitació d'un pla d'ordenació de recursos naturals, d'una zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) o d'un lloc d'interès comunitari (LIC) de la Xarxa Natura 2000 es puguin suspendre llicències municipals o aturar la tramitació de plans urbanístics que tinguin un impacte negatiu sobre el territori.

Segons ha remarcat Mir, fins ara aquesta protecció només s'aplicava en la tramitació dels plans d'ordenació de recursos naturals, però ara també s'estendrà a les figures previstes a la Xarxa Natura 2000, que són la ZEPA i la LIC. Això vol dir que, en el moment que es comenci a tramitar qualsevol d'aquests plans de protecció ambiental i fins que aquest no estigui aprovat, no es podrà atorgar cap autorització que permeti alterar el medi sense un informe favorable.

Paralitzar explotacions en curs

A més, també es podran paralitzar explotacions en curs i es podran suspendre permisos i concessions mineres, només en cas que suposin danys mediambientals o una amenaça imminent de danys, sempre que el Consell de Govern ho acordi de manera justificada. D'aquesta manera, l'Executiu pretén assegurar la conservació dels valors naturals que s'han de protegir.

Amb aquesta actualització, el Govern pretén "unificar, harmonitzar i simplificar" el règim jurídic que s'aplica durant l'elaboració de plans ambientals i de declaració d'espais naturals protegits, a més de facilitar l'accés a la informació i participació pública en matèria mediambiental. També introdueix diversos mecanismes per garantir la consecució dels objectius de l'Estratègia de la Unió Europea sobre Biodiversitat 2030, que cerca fomentar la recuperació dels ecosistemes.

Per altra banda, la modificació d’aquesta llei proposa altres iniciatives, com la creació del Catàleg d’espècies exòtiques invasores de les Balears, l’impuls de la restauració ambiental, l’elaboració d’un protocol en matèria de bioseguretat i la creació d’un fons de patrimoni natural de les Illes Balears. La normativa també preveu la presentació d’un projecte de llei del patrimoni natural de les Illes davant el Parlament en un termini de quatre anys des de l’entrada en vigor de la modificació de la LECO.

stats