Política 24/03/2022

El Pla de Gestió Natura 2000 proposa prohibir la construcció d'habitatges aïllats a la costa oest d'Eivissa

El projecte, que acaba de sortir a exposició pública, podrà rebre al·legacions fins al pròxim 24 d'abril

ARA Balears
2 min
Vistes des de Cala d'Hort.

PalmaEl Pla de Gestió de Xarxa Natura 2000 Costa Oest d'Eivissa, que ha sortit a exposició pública aquest dijous, proposa prohibir la construcció d'habitatges unifamiliars aïllats al voltant de Cala d'Hort, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori en una nota de premsa.

El projecte, que podrà rebre al·legacions fins al pròxim 24 d'abril, abasta unes 7.649,23 hectàrees, repartides en cinc espais terrestres i marins ubicats al municipi de Sant Josep de sa Talaia: Es Vedrà - Es Vedranell, Illots de Ponent, Cap Llentrisca - Sa Talaia, Costa de l'Oest i Porroig.

Àrees de vegetació i avifauna

Són cinc àrees que contenen 15 tipus d'hàbitats reconeguts per la Unió Europea, dos dels quals són prioritaris, i destaquen per la seva "riquesa i diversitat" de vegetació i avifauna. De fet, el Govern ha subratllat que algunes d'aquestes espècies són endèmiques.

Entre les mesures que suggereix el pla, també destaca la creació de reserves marines a Ses Bledes i Es Vedrans, així com l'habilitació d'un corredor ecològic en el torrent de l'Aigua que connecta Cap Llentrisca - Sa Talaia i Porroig.

En aquest sentit, la Conselleria ha assenyalat que aquest torrent és zona d'alimentació i cria de l'única subespècie de mamífer endèmic Genetta genetta i de "nombroses espècies d'interès comunitari" com el falcó pelegrí i el calàpet.

"Aquest amfibi ha sofert una fortíssima regressió a Eivissa per la pèrdua de les característiques ecològiques i hídriques necessàries per completar el seu cicle reproductiu", ha manifestat.

Cinc grups de mesures

Les mesures de conservació planejades es divideixen en cinc grups: increment del coneixement per a la millora efectiva dels hàbitats i les espècies; afavorir la recuperació dels tipus d'hàbitats que ho requereixin; evitar i corregir la degradació de l'estat de conservació; incrementar el nivell de coneixement, sensibilització i participació social activa en la conservació dels espais Natura 2000, i afavorir la cooperació entre administracions competents.

Les mesures de conservació rebran un finançament de 2,6 milions d'euros, que aniran a càrrec de la Conselleria i d'ajudes europees. El projecte es posarà en marxa en un termini de sis anys I, si bé "no té data de caducitat", s'haurà d'anar revisant periòdicament.

El Govern ha destacat que la mesura que té el pressupost més alt és la reforma del far de Sa Conillera, on es crearà un centre d'interpretació ambiental i de suport a campanyes científiques, valorat en un milió d'euros, que hauran d'assumir les administracions competents.

stats