Política 13/04/2021

El Govern nomenarà càrrecs a dit i suspendrà tràmits per agilitzar els projectes que opten a fons europeus

El conseller de Fons Europeus assegura que "es complirà amb tots els paràmetres legals"

2 min
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns un decret per agilitar la tramitació dels projectes que optaran a fons europeus i que permetrà a l'Executiu nomenar càrrecs a dit i suspendre tràmits "no prescindibles", segons ha explicat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, qui ha assegurat que "la prioritat" d'aquesta norma és "maximitzar la captació" dels recursos que vinguin d'Europa i "garantir l'execució en temps i forma" dels projectes. Quant a la contractació a dit de càrrecs, el conseller ha volgut deixar clar que "tots els caps de departament" del Govern "són de lliure designació". "Han de complir tots els requisits, i la porta està oberta als funcionaris de les administracions públiques, siguin de la Península, d'àmbit insular o municipal", ha comentat.

Quant a l'eliminació de tràmits, Company també ha remarcat que "en cap cas s'eliminen tràmits que marca la normativa vigent", sinó que més bé es tracta de procediments "a nivell intern". "Es complirà amb tots els paràmetres legals, però s'intenten agilitar en alguns casos el control i la justificació econòmica", ha continuat. Per exemple, les despeses inferiors als 6.000 euros no s'hauran de justificar i en bastarà una declaració responsable. El conseller ha explicat que el seu departament treballa en un pla estratègic que serveixi de marc als projectes, tant públics com privats. "Es fa feina per recopilar tots els projectes i fomentar la col·laboració publicoprivada. Volem que, quan estiguin més treballats, es puguin presentar amb la garantia que compleixen els requisits de les convocatòries dels ministeris i la Comissió Europea", ha apuntat. L'Oficina per a la Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques és l'encarregada de dur a terme aquest pla. A més, el Govern podrà declarar d'interès autonòmic els projectes que en formin part. D'altra banda, Company ha indicat que les mesures d'aquesta norma seran aplicables a totes les actuacions relacionades amb projectes considerats estratègics.

D'altra banda, el decret també inclou mesures per agilitar els 855 milions d'euros d'ajudes directes del govern espanyol per als autònoms i per a les pime afectats per la pandèmia. Segons ha detallat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i portaveu del Govern, Iago Negueruela, l'objectiu és "facilitar tot allò relacionat amb els tràmits que es demana a les empreses i que siguin els mínims possibles". "El decret llei del govern d'Espanya és el que marca els requisits. Nosaltres només agilitam els procediments interns", ha afegit. Negueruela també ha indicat que hi haurà un complement salarial per als funcionaris que hi treballaran per fer arribar els 855 milions als afectats per la crisi del covid-19 i ha destacat "l'esforç que es farà per resoldre abans de final d'any una quantitat que és un quart del pressupost del Govern". "Estam treballant per definir quines seran les persones. Funció Pública determina el marc retributiu de qualsevol funcionari de la Comunitat Autònoma", ha recordat.

Pel que fa a externalitzar part de la gestió per agilitar el procés encara més, Company ha subratllat que "la col·laboració amb diferents entitats ja està prevista". "Sempre hem dit que explorarem qualsevol col·laboració que pugui agilitar el procés. No descartam res", ha sentenciat.

stats