Consell de Govern
Política 15/03/2024

El Govern lamenta la "deixadesa" de la Moncloa per no presentar pressupostos

Costa lamenta que la decisió "talla d'arrel una sèrie de peticions" de les Illes Balears

A.M.
2 min
El vicepresident del Govern, Antoni Costa

PalmaEl Govern del PP va passar penes i treballs per poder tirar endavant els primers pressupostos del mandat, que finalment varen veure la llum a costa d'importants concessions a Vox en matèria lingüística. El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, ha recordat aquesta situació després que la Moncloa hagi descartat presentar els pressupostos generals de l'Estat el 2024. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha donat per perduts els comptes per l'avançament electoral a Catalunya (creu que la campanya afectaria les negociacions amb els independentistes, de qui necessita el suport) i ja ha ordenat centrar-se en els de 2025. "La responsabilitat d'un govern és intentar presentar almenys uns pressupostos, i intentar aprovar-los", ha considerat Costa, que ha criticat la "deixadesa" i la "irresponsabilitat" de l'executiu espanyol.

"Sánchez ni ha intentat aprovar els pressupostos", ha insistit: "Es posa de manifest l'enorme debilitat del seu govern". De la mateixa manera, ha lamentat que "per una problemàtica a Catalunya" l'Estat es vegi obligat a ajornar els comptes. "No seré jo qui digui a Pedro Sánchez que convoqui eleccions, però faria bé de fer un pensament", ha remarcat, i ha recordat que el PSIB va demanar la seva dimissió com a conseller d'Hisenda quan Vox li va tombar el sostre de despesa al Parlament.

Costa ha advertit, a més, que la pròrroga dels pressupostos "talla d'arrel una sèrie de peticions" del Govern, com ara la reclamació dels convenis de carreteres, la reforma del sistema de finançament i l'increment del complement d'insularitat. En paral·lel, el portaveu de l'Executiu ha denunciat l'impacte de la pròrroga dels comptes en el "gravíssim problema" de la falta de personal dels Cossos i Forces de Seguretat i els funcionaris de l'Administració General de l'Estat.

També s'ha referit a les entregues de recursos a les Illes Balears a partir del sistema de finançament i la liquidació del 2022, encara que ha admès que el govern espanyol ja ha informat que aquests aspectes es resoldran a través d'esmenes. Tal com informa Europa Press, el PSOE ha registrat diverses esmenes al decret anticrisi del govern espanyol per actualitzar aquestes entregues a les comunitats i els ajuntaments, una liquiditat fonamental per al finançament de l'Administració, ja que són els recursos que l'Estat dona amb antelació als territoris en funció de les previsions de recaptació tributària. "Només faltaria que no transferissin aquests recursos que són dels ciutadans", ha expressat Costa.

stats