Política 17/06/2023

La fractura de l'esquerra a Menorca obre les portes del PP a Ciutadella i es Mercadal

Maó serà l'únic municipi a l'illa on el PSOE governarà, tot i que per ara ho farà sense pacte amb l'agrupació Ara Maó

Iván Martín
2 min
Hèctor Pons seguirà de batle a Maó.

MaóLa divisió entre el PSOE i la resta de formacions d'esquerres de Menorca ha viscut aquest dissabte, en la constitució de les diferents corporacions, el capítol definitiu. La sorpresa més grossa s'ha viscut a Ciutadella i es Mercadal, per parts iguals. A la ciutat de Ponent, en ple cap de setmana del Dia del Be i pocs dies abans de les festes de Sant Joan, ha viscut una jornada històrica. Les discrepàncies entre el PSOE i el PSM-Més per Menorca han facilitat la investidura de la candidata del PP a la batlia, Juana Mari Pons. A més, la confrontació ha arribat a uns nivells que dificulten seriosament un hipotètic acord de futur. D'altra banda, el tercer actor, Ciutadella Endavant, ha vist des de fora un desenllaç que ha sorprès fins i tot les files populars.

El ple del Mercadal ha estat el més matiner. La llista més votada, el PSOE, ha vist com ha quedat fora de la batlia després que el candidat d'Entesa, Joan Palliser, aconseguís el suport del PP, que entrarà a governar. De tota manera, la intenció d'Entesa és crear un govern de concentració i no tanca les portes a l'entrada dels socialistes. Per part seva, el candidat del PSOE, Jesús Gomila, ha descartat incorporar-s'hi i faran oposició. Cal recordar que les darreres dues legislatures el PSOE ha governat en minoria, sense pactar amb Entesa.

Així, l'únic municipi menorquí governat pel PSOE serà Maó, però per ara sense un pacte amb l'agrupació d'electors Ara Maó. Aquests han facilitat la investidura d'Héctor Pons i negociaran els pròxims dies el repartiment d'àrees. Segons ha pogut saber l'ARA Balears de fonts properes a les negociacions, l'actitud del PSOE posà en perill la investidura de Pons i, per tant, també ha existit l'opció de proclamar batle el candidat del PP, Mateu Aínsa.

Pons ha oferit un discurs en què ha agraït el suport d'Ara Maó, especialment de la que ha estat companya seva al Consistori, i exbatlessa, Conxa Juanola. El socialista ha recordat els principals reptes damunt la taula, com l'accés a l'habitatge i les inversions en recursos hídrics. Molt emocionat, el batle de Maó ha reivindicat el treball fet fins ara, "una tasca de transformació que continuarem el pròxim mandat, no us fallarem i hi dedicarem tots els esforços, la constància i responsabilitat".

stats