Política 24/06/2014

El 'Financial Times' assegura que els inversors "ignoren el risc" de la independència de Catalunya

Un especial del rotatiu britànic sobre Espanya assenyala el procés català com el "principal repte" de l'Estat un cop superada la crisi econòmica

Acn
2 min

BarcelonaEl prestigiós diari britànic 'Financial Times' admet aquest dimarts en un especial sobre l'Estat espanyol que els inversors "ignoren el risc" de la independència de Catalunya. En una sèrie d'articles sobre Espanya, el rotatiu menciona el procés català com "el principal repte" de l'Estat, i avisa que "l'impacte financer de la secessió, sense mencionar les fissures polítiques i socials, no s'haurien de subestimar". "El govern central posa una defensa robusta contra el referèndum de Catalunya. Però amb les enquestes mostrant que la població catalana votaria per la independència, els inversors ignoren el risc polític a risc propi", destaca el diari. En un dels articles sobre l'especial 'Invest in Spain' del 'Financial Times', la periodista Sarah Gordon avisa que "els riscos continuen tot i la recuperació d'Espanya". Gordon se centra en la situació financera i destaca l'atur com "un dels molts factors" que podrien afectar els esforços del govern espanyol per impulsar reformes, però també hi afegeix Catalunya.

"Tenint en compte que la regió representa una cinquena part del PIB del país i que, d'acord amb les estimacions del govern català, fa unes transferències fiscals de més de 16.000 milions d'euros cada any, l'impacte financer de la secessió, sense mencionar les fissures polítiques i socials, no s'hauria de subestimar", destaca l'article.

Crisi de confiança

El 'Financial Times' parla dels intents del govern espanyol de frenar la consulta, que creu que han mantingut els inversors allunyats del tema. Amb tot, en un altre article, el corresponsal Tobias Buck diu que Espanya entra en "una crisi de confiança" mentre surt de la crisi econòmica, i assenyala de nou Catalunya com a principal "repte".

"Reconstruir la confiança en l'estat i les seves institucions serà un esforç d'Hèrcules, i aquesta vegada ni la Comissió Europea, ni el Banc Central Europeu ni el Fons Monetari Internacional podran ajudar", avisa el 'Financial Times'. "A Catalunya, més i més gent diu que no volen tenir res a veure amb l'Estat espanyol. Les pressions secessionistes augmenten, i arribaran a un punt crític el novembre, quan el govern regional planeja fer un referèndum sobre el futur polític de Catalunya", explica el diari.

El 'Financial Times' diu que mentre que la monarquia "sembla segura per les properes dècades" després de la transició cap a Felip VI, "no es pot dir el mateix d'un altre dels pilars de l'estat", el sistema de les autonomies. "El principal repte, sense dubte, és a Catalunya, on la desafecció amb Espanya ha arribat a tals proporcions que una gran part de la població, potser més de la meitat, busca una ruptura històrica amb la resta del país", diu el rotatiu, en l'article de Tobias Buck.

El diari britànic recorda que Mariano Rajoy creu que la consulta "és il·legal" i té "el suport del parlament espanyol i el tribunal constitucional". El rotatiu avisa, però, que "la majoria dels analistes comparteixen que una marxa enrere de Catalunya no està sobre la taula". "Si Madrid bloqueja el referèndum, s'espera que Mas convoqui eleccions anticipades amb l'esperança que li donin una gran majoria pels partits que donen suport a la independència", precisa el 'Financial Times'.

Pel rotatiu, si les plebiscitàries donen aquest resultat, "el nou parlament català podria estar temptat de fer una declaració unilateral d'independència, portant el país a una crisi constitucional sense precedents des de la transició d'Espanya a la democràcia a finals dels 70".

stats