Situació a la franja de Gaza

Felip VI defensa el reconeixement de l'estat palestí

El rei demana que es respecti el dret humanitari a Gaza

2 min
Felip VI en una intervenció davant de diplomàtics

MadridFelip VI va obviar la situació a la franja de Gaza en el seu tradicional missatge de Nadal i va tornar a evitar el tema en el discurs de la Pasqua Militar, fa menys d'una setmana. Aquest dijous, en canvi, en una intervenció davant del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i un centenar de diplomàtics espanyols a la seu del ministeri a Madrid, el rei ha abordat la qüestió i ha defensat el reconeixement de l'estat palestí. "Sense una solució política que implica establir un estat palestí, juntament amb Israel, no serà possible aturar el cicle de violència", ha dit.

El pronunciament va en línia amb el posicionament del govern espanyol, que defensa la via dels dos estats. El monarca ja l'havia expressat durant el seu regnat, però no l'havia refermat des de l'inici de la guerra a principis d'octubre. L'única menció que havia fet del conflicte va ser a mitjans d'aquell mateix mes, a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries, on va lamentar el "patiment" que s'estava produint sense fer cap condemna explícita. Es va limitar a fer un al·legat contra els conflictes bèl·lics, en la seva versió "més descarnada i brutal".

Les paraules del rei arriben després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, obrís la porta al reconeixement unilateral de Palestina, si bé ha remarcat que la via preferida és fer el reconeixement en el marc de la Unió Europea. Un pronunciament que, sumat al qüestionament que Israel estigui complint amb el dret internacional a Gaza, va generar un conflicte diplomàtic amb el govern de Benjamin Netanyahu, que ja ha començat a desescalar amb l'anunci del retorn de l'ambaixadora israeliana a Espanya, que va ser cridada a consultes en protesta per aquest posicionament.

El monarca també s'ha sumat a la crida a "respectar el dret internacional i el dret internacional humanitari" a Gaza. En l'acte de la Pasqua Militar, va ser la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui va formular aquesta petició de forma una mica més directa, ja que va condemnar les "violacions" del dret internacional que s'hi produeixen. També va demanar un "alto el foc immediat".

Condemna als atacs de Hamàs

En el seu discurs a la seu del ministeri d'Exteriors, Felip VI també ha condemnat l'atac terrorista perpetrat per Hamàs el 7 d'octubre, "el pitjor de la història" d'Israel, i ha demanat l'alliberament dels ostatges israelians. Aquesta condemna dels atacs de Hamàs, Felip VI ja l'havia expressat un parell de dies després de l'atac.

El monarca ha argumentat que cal una solució política "per impedir que es repeteixi" i ha instat la comunitat internacional a "mobilitzar-se per ajudar les parts a materialitzar-la". Com a argument en defensa d'aquesta via, Felip VI ha citat la conferència de pau entre Israel i Palestina celebrada a Madrid el 1991, que va concloure amb la promesa dels dos estats.

stats