Política
Política 27/06/2022

L’Euroregió Pirineus Mediterrània impulsa projectes compartits entre les Balears, Catalunya i la regió Occitània

El projecte Paisatge Expandits, liderat pel Centre de Recerca i Cultura Contemporània Casa Planas, es desenvolupa gràcies a ser un dels projectes escollits l’any passat

ARA Balears
2 min
L’objectiu d’aquests ajuts és promoure la diversitat cultural dins de l’Euroregió.

PalmaL’Euroregió Pirineus-Mediterrània, entitat transfronterera en la qual formen part el govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la regió Occitània, ha convocat recentment una nova línia d’ajuts a projectes culturals. Segons han informat en un comunicat, l’objectiu és promoure la diversitat cultural dins de l’Euroregió i una "cultura oberta a la conca mediterrània i en solidaritat amb altres territoris, particularment en suport al desenvolupament i la creació artística en totes les seves formes i en la promoció de tot el seu patrimoni".

A la convocatòria d’enguany, que compta amb un pressupost total de 125.000 euros, s’hi han presentat 14 candidatures, amb 32 associacions participants. D’aquestes, tres per entitats balears, set estan liderades per entitats catalanes i quatre per entitats de la regió Occitània. L’any passat es van seleccionar sis projectes.

Un d’ells és Projectes expandits, liderat pel Centre de Recerca i Cultura contemporània Casa Planas, de Palma, Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers i 3C Calce Culture. És un projecte de residències d’investigació artística, experimentació i creació d’art contemporani. L’objectiu és explorar els conceptes de trànsit, connexió territorial, la transformació històrica i l’anàlisi del present a través del consum, l’explotació, la conservació i el foment del paisatge.

L’artista Gadea Burgaz farà viatjar imatges a través de correspondències postals entre les tres residències. Empar Bosch farà una recerca més antropològica sobre dones fent paisatge, estudiant el paper de les dones pageses i rurals com a reclam turístic, i també del seu paper real en la construcció del paisatge.

Marina Planas, directora de Casa Planas, afirma que "el paper dels artistes a la societat contemporània té una funció filosòfica vital per ser conscients de la nostra història i pensar de forma col·lectiva nous futurs". Aleli Mirelman, directora de projectes de l’entitat, ha destacat la satisfacció dels artistes implicats en poder participar en aquest projecte i que comptaran amb la mentoria d’Eloisa Mateu, ecoacústica i directora de la fonoteca del Museus de Ciències Naturals de Barcelona. El projecte artístic resultant es presentarà aquesta tardor.

stats