Pressupostos catalans

El PSC rebutja un "canvi de cromos" pels pressupostos amb ERC

Els republicans volen lligar els comptes catalans als de l'Estat

4 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, ahir al Parlament.

BarcelonaCatalunya torna a començar l'any sense pressupostos. Esgotat el termini perquè entressin en vigor ja aquest 2024, el ball pressupostari comença en paral·lel a Catalunya i a l'Estat, un escenari en què ERC hi ha vist l'oportunitat de condicionar l'estabilitat de l'executiu de Pedro Sánchez a la de la Generalitat, i en el qual els republicans governen en minoria i encaren l'últim any de legislatura. Tant és així que la portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha lligat l'aprovació dels pressupostos de l'estat i els catalans en una entrevista a Efe: "Són dues qüestions que han d'anar en paral·lel i tots n'hem de ser responsables", ha dit. Els republicans redoblen així la pressió sobre els seus socis pressupostaris de l'any passat, PSC i comuns, que insisteixen que són carpetes del tot diferents.

A l'espera que l'agenda de reunions es reprengui acabades les vacances de Nadal, Sans ha demanat "responsabilitat" als potencials socis –PSC, Junts, comuns i la CUP – i ha argumentat que els ciutadans "no entendrien" que els comptes de la Generalitat no s'aprovessin i els de l'Estat, sí. "Tothom haurà de fer renúncies i equilibris, com quan nosaltres donem suport als pressupostos generals –ha assenyalat Sans–. Som conscients que aquests no seran els pressupostos d'ERC, perquè tenim 33 diputats, com tampoc no ho seran del PSC, ni de Junts ni dels comuns", ha afirmat la portaveu, que aposta per un acord ampli al Parlament.

Reunió Govern-PSC

El PSC no ha trigat a sortir al pas de l’avís d’ERC. "No hi haurà canvi de cromos en la negociació pressupostària", ha dit el líder del PSC, Salvador Illa, en declaracions als mitjans des de Gandesa. El líder dels socialistes catalans ha negat que a hores d’ara hi hagi una negociació en marxa, i ha avisat que, abans d’obrir la carpeta del 2024, cal que el Govern compleixi els acords del 2023. Hi ha assignatures pendents en inversions per fer front a la sequera, en polítiques d'habitatge i en infraestructures, ha dit Illa, que ha demanat a l’executiu que, si més no, "doni explicacions" sobre els retards. "Si firmem uns acords, no es compleixen i no passa res... Qui em diu que arribant a un acord el 2024 no estarem igual? Quin valor té la paraula del president?", s’ha preguntat.

Fa mesos que el PSC demana al Govern complir amb el pacte de pressupostos del 2023, que incloïa desencallar el macroprojecte del Hard Rock, crear una comissió sobre el futur de l’aeroport de Barcelona i el conveni de la B-40 entre Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès –un punt que ja està en marxa gràcies a una modificació normativa estatal perquè la Generalitat es pugui encarregar de les obres. El Hard Rock continua pendent d’un informe d’Acció Climàtica i, a més, divideix el PSC i els comuns. L’executiu va avisar aquest dimarts que l’informe del Hard Rock es tramitarà com qualsevol altre. Tanmateix, fa dies que adverteix que, a l’hora de valorar el futur de grans projectes, cal tenir en compte el context de canvi climàtic i de sequera que viu Catalunya, una circumstància que també va pesar en la decisió del Govern d’enterrar la candidatura dels Jocs d’Hivern.

Està previst que el Govern i el PSC es reuneixin la setmana vinent. L'objectiu de la reunió varia segons a quina de les dues parts se li pregunti. Segons l'executiu, la trobada ha de servir per parlar dels pressupostos, perquè el PSC ja té la documentació per al 2024 des de fa setmanes. En canvi, els socialistes afirmen que es tracta d'una reunió de seguiment dels pressupostos del 2023, com ja ho va ser la de principis de desembre. "No negociem els del 2024. No hi ha cap altra interpretació possible", apunten fonts del partit consultades per l'ARA. A l'altra banda, els comuns lamenten que ERC "supediti" els pressupostos catalans i els "interessos de Catalunya" a les finances de l'Estat i demanen aclarir si això es va pactar amb el PSOE. "Nosaltres mai ho vam posar sobre la taula" en la negociació des de Sumar, assenyalen fonts dels comuns.

Junts vol un pacte ampli

Mentrestant, Junts aposta aquest any per un acord de pressupostos ampli, que inclogui socialistes i juntaires. En una entrevista a l'ACN, la presidenta del Parlament i vicepresidenta del partit, Anna Erra, ha manifestat que ERC "ha de posar pocs límits" i ser "molt generosa" per aprovar els comptes. Un acord ampli "seria una bona manera de demostrar que hi ha ganes d'escoltar tothom", una possibilitat que també es veu amb bons ulls a les files socialistes. Això representa un gir en la posició que van mantenir els de Jordi Turull durant la negociació pressupostària de 2023: Junts, que acabava de sortir del Govern d'Aragonès, va instar aleshores ERC a triar entre els socialistes o ells. Segons van defensar aleshores, un acord amb els socialistes suposaria el final de la legislatura "del 52%", en referència a l'acord entre forces independentistes que va permetre investir el president.

Però les coses han canviat des de la investidura, i ara el Govern no té ni el suport ni de Junts ni de la CUP. Davant d'això, Erra ha recordat la situació de minoria en què es troba el Govern per justificar que haurà de ser flexible en una llei clau per a la qual Junts exhibeix una "voluntat constructiva". Ara bé, la presidenta de la cambra ha afirmat que veu "una mica justet" que els pressupostos s'aprovin d'aquí a un mes, com va reclamar Aragonès. Però, preveu el Govern reunir-se amb Junts? Fonts de l'executiu asseguren que la reunió s'ha de celebrar, tot i que encara no hi ha una data tancada. Fonts de Junts confirmen que ara per ara no hi ha res a l'agenda, igual que els comuns.

stats