Política 12/12/2022

L'ecotaxa no s'apujarà el 2023: el PSIB, en contra de l'augment proposat per UP i MÉS

"Serem coherents amb el text de pressupostos aprovat pel Consell de Govern", ha justificat la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaL'Impost de Turisme Sostenible (ITS), conegut també com a ecotaxa, no s'augmentarà el 2023. La portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, ha anunciat aquest dilluns que el PSIB no donarà suport a les esmenes presentades pels dos socis minoritaris del Govern, Unides Podem (UP) i MÉS per Mallorca, sense especificar si serà un vot en contra o una abstenció. "Ens reafirmam en allò que vàrem aprovar en el Consell de Govern, on els tres partits vàrem donar el vot positiu. Fins ara, el que deim és que s'ha de mantenir tal com està en aquests moments", ha afirmat. "Serem coherents amb el text", ha afegit.

Cal recordar que la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ja va apuntar l'octubre passat que l'Executiu no tenia previst dur a terme l'increment de l'ecotaxa, tot i que UP i MÉS varen reclamar-ho en el Debat de Política General. En aquest sentit, els dos socis minoritaris han esmenat els pressupostos –de manera separada– per demanar un augment de l'import. Així, els ecosobiranistes pretenen apujar l'impost un 10% en els mesos centrals de l'estiu, mentre que la formació morada vol duplicar-ne l'import al llarg del juliol i l'agost.

El portaveu parlamentari de MÉS, Josep Ferrà, ha argumentat que l'increment de l'ecotaxa en els mesos centrals de l'estiu és necessari "perquè els recursos que es generen actualment no són eficients". "El Govern ha d'abocar molts recursos pels problemes generats pel turisme", ha incidit. Així mateix, Ferrà ha justificat que el PSIB "es va comprometre" a dur a terme diversos debats amb vista a la pròxima temporada turística i "nosaltres posam aquest damunt la taula". "Hi ha hagut una temporada amb molts visitants i d'alguna manera s'ha de veure reflectit", ha apuntat per part seva la portaveu d'UP, Esperança Sans.

En els antípodes de MÉS i UP se situen altres partits com Ciutadans, que –lluny de reclamar un augment de l'import– han presentat esmenes per rebaixar-lo un 50% al llarg de tot l'any. A més, tant la formació taronja com El Pi exigeixen que es deixi l'habitatge fora dels projectes que es realitzin amb la recaptació de l'ITS, per bé que els partits del Pacte varen donar suport a una proposta de resolució de Més per Menorca, derivada del Debat de Política General, perquè el 25% de l'ecotaxa es destini a l'habitatge.

stats