Pressupostos
Política 24/11/2022

MÉS i UP pressionen el PSIB i esmenen els pressupostos per apujar l'ecotaxa

Els socialistes, fins al moment, s'han mostrat contraris a l'augment de l'Impost de Turisme Sostenible

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaMÉS per Mallorca i Unides Podem (UP) han anunciat avui que han registrat esmenes en els pressupostos autonòmics per apujar l'import de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), més conegut com a ecotaxa. Els ecosobiranistes pretenen incrementar l'ITS un 10% en els mesos centrals de l'estiu "per tal de mitigar els efectes de la massificació".

Per la seva banda, la formació morada vol duplicar l'import de l'ecotaxa al llarg de juliol i agost, és a dir, un augment del 100% del que es té establert en l'actualitat. A banda d'aquesta esmena, UP també proposa que les activitats de lloguer d'embarcacions d'esbarjo, amb patró o sense, hagin d'abonar l'ITS, i que hi hagi un increment generalitzat de l'ecotaxa al llarg de tot l'any. Pel que fa a aquest últim cas, afectaria les pernoctacions als hotels de quatre i cinc estrelles, a més dels creuers.

Tot i la pressió dels dos socis minoritaris del Govern en aquesta qüestió, el PSIB és reticent a augmentar l'ecotaxa. En la presentació del sostre de despesa del passat octubre, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ja va apuntar que no hi ha cap previsió d'incrementar l'ITS. "Està calculat com pensam que quedarà al final de l'elaboració dels pressupostos, que és en les mateixes circumstàncies que ara", va explicar la consellera en la roda de premsa posterior al Consell de Govern extraordinari.

Així i tot, després de la junta de portaveus de fa una setmana, el portaveu parlamentari d'Unides Podem, Alejandro López, va deixar caure que els socialistes havien canviat el to últimament amb aquesta qüestió, i que la formació morada tenia esperances que l'augment de l'ecotaxa podia tirar endavant. El vot del PSIB és clau, ja que El Pi i tota la dreta es mostren totalment contraris a la proposta d'UP i MÉS.

stats