Pressupostos
Política 25/11/2022

Eliminar l'IBE i la subvenció a l'Institut Ramon Llull o rebaixar l'ecotaxa: aquestes són les esmenes de Cs

La formació taronja fa un especial incís a minvar les partides destinades a la política lingüística

2 min
La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp

PalmaCiutadans ha anunciat aquest divendres que ha presentat 113 esmenes parcials al projecte de pressupostos del Govern, que començarà els pròxims dies la tramitació parlamentària. La formació taronja fa especial incís en la política lingüística des de distints vessants. Vol rebaixar el finançament de "publicitat i propaganda" en aquesta àrea, minvar les partides per als estudis de la Direcció General de Política Lingüística, o eliminar tant la Secretaria Autonòmica d'Universitat, Investigació i Política Lingüística –en mans de MÉS per Mallorca–, com la de Sectors Productius i Memòria Democràtica –gestionada per Podem. "Presentam una reducció de càrrecs públics i elegits a dit", sosté el partit.

Així, amb l'eliminació de la Secretaria Autonòmica liderada pels ecosobiranistes reclamen l'augment del finançament de la Facultat de Medicina, i un increment amb més d'un milió d'euros en les polítiques d'innovació. En el cas de la política lingüística, la intenció és rebaixar les distintes partides previstes en els pressupostos. A més, volen posar fi a la subvenció a l'Institut Ramon Llull.

En el mateix sentit, Ciutadans pretén eliminar l'Institut Balear de l'Energia (IBE), que depèn de la Conselleria de Transició Energètica –liderada per Juan Pedro Yllanes–, i que està liderat per Ferran Rosa, que serà quasi amb tota seguretat el número 3 de la llista de MÉS a les pròximes eleccions autonòmiques. L'IBE és una empresa pública d'energia, que la produeix i comercialitza a preu de cost, creat el 2019.

En l'àmbit turístic, la formació taronja proposa rebaixar l'ecotaxa un 50% durant tot l'any. És una posició totalment contrària a la de MÉS i Podem, que volen augmentar-la un 10% i un 100%, respectivament, en els mesos centrals de l'estiu. Ciutadans coincideix amb El Pi, ja que els dos volen que la recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) es destini exclusivament al medi ambient i a la millora turística.

Pel que fa a l'educació, el partit que lidera Patricia Guasp vol introduir 5,8 milions destinats a la sanitat privada: dos milions per ajudes al transport per a famílies d'alumnes en aquests centres, i 3,8 milions per "contribuir al cost de l'Educació Infantil 2-3 anys". A més, plantegen majors places educatives per a l'etapa 0-3 anys.

Rebaixes fiscals

Una de les banderes de Ciutadans és la de les rebaixes fiscals. En aquest sentit, incideixen en el fet d'eliminar l'impost de successions, establir un tipus reduït del 2% en l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) per a l'adquisició del primer habitatge habitual –sempre que no sigui superior als 300.000 euros–, o la bonificació de la quota d'autònoms dels joves que iniciïn la seva activitat.

stats