Pressupostos
Política 25/11/2022

El Pi vol que l'ecotaxa deixi fora l'habitatge i que el 50% de la recaptació quedi en els municipis

Els regionalistes han presentat més de 160 esmenes en els pressupostos autonòmics després de rebutjar-se les esmenes a la totalitat

2 min
El portaveu d'El Pi, Josep Melià.

PalmaL'ecotaxa serà un dels temes candents amb vista al debat dels pressupostos autonòmics. El Pi ha anunciat que presentarà tres esmenes en aquest sentit al projecte de comptes públics illencs. Els regionalistes volen que l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) "recuperi el seu esperit inicial", és a dir, que es destini al medi ambient i la millora turística, i deixi fora l'habitatge. Cal recordar que després del Debat de Política General, els partits del Pacte van donar suport a una proposta de resolució de Més per Menorca perquè el 25% de la recaptació de l'ecotaxa vagi dirigit a les polítiques d'habitatge.

El Pi es mostra contrari a augmentar l'ITS, mentre que els dos socis minoritaris del Govern, MÉS per Mallorca i Unides Podem, aquest dijous van anunciar que esmenaran els pressupostos per incrementar l'ecotaxa un 10% i un 100%, respectivament, en els mesos centrals de l'estiu. Així i tot, fins al moment, els socialistes es mostren reticents a aprovar aquestes mesures.

Els regionalistes també reclamen que el 50% de la recaptació de l'ecotaxa quedi en el municipi on s'han allotjat els turistes, a més d'un canvi en la comissió on s'aproven els projectes finançats a partir d'aquest impost. "El Govern no ha d'estar en majoria, sinó en minoria, per arribar a un major consens", ha explicat el portaveu parlamentari del partit, Josep Melià.

En total, els regionalistes han presentat 162 esmenes per valor de 160 milions d'euros. Quant al turisme, la formació vol habilitar una partida de 500.000 euros que es reparteixi entre els consells insulars per dedicar a la promoció turística. "És la principal indústria i hem de mantenir una posició capdavantera", ha incidit Melià. Demanat sobre si aquesta esmena contrasta amb la seva posició contra la saturació, el portaveu ha explicat que "la preocupació és que no hi hagi un increment de places, però volem que les que tenim s'ocupin".

Pel que fa a l'habitatge, El Pi ha presentat una esmena per un valor de 30 milions d'euros, perquè l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) pugui fer concursos públics d'adquisició d'habitatges. La intenció és que el propietari que vulgui vendre a l'Ibavi "tingui una oportunitat, per aprofitar el parc immobiliari existent". A més, volen incrementar les ajudes al lloguer amb una quantia de dos milions d'euros i, en l'àmbit de la salut, un augment del personal d'Atenció Primària i del complement d'insularitat, "per fidelitzar els metges".

stats