Política 14/09/2023

El Consell destitueix la directora insular Marta Febrer per celebrar l'aniversari de la seva filla al Llatzeret de Maó

Ha incomplert la normativa d'aquest lloc de titularitat pública, però al·lega que l'acte era una prova pilot per acollir visites de centres educatius

I.M. / H. R.
3 min
Un dels vaixells que trasllada persones a l'illa del Llatzeret.

MAÓ/PALMAEl Consell de Menorca ha destituït la directora de Projectes Sostenibles i Cooperació Local del Consell de Menorca, Marta Febrer, que va emprar el Llatzeret del port de Maó, vulnerant la normativa d'ús d'aquest indret de titularitat pública, per celebrar la festa d'aniversari de la seva filla. Així ho ha anunciat el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, que ha qualificat el comportament de Febrer d'"intolerable".

La notícia, avançada pel diari Menorca i confirmada per l'ARA Balears, ha sacsejat l'actualitat política menorquina. Els fets van succeir el passat 2 de setembre, quan Febrer convidà un total de 65 persones i va mobilitzar el personal encarregat de la gestió i el manteniment del Llatzeret. Cal recordar que la normativa actual impedeix utilitzar l'espai per a actes privats, excepte casos especials.

Segons s'ha pogut saber, els assistents a l'aniversari van arribar en dues embarcacions al Llatzeret des del moll de Cales Fonts. La versió de la directora insular és que la festa de la seva filla es tractava d'una prova pilot feta amb l'objectiu de valorar la possibilitat d'oferir la visita a centres educatius. De tota manera, Febrer va fer decorar l'espai per a l'ocasió i hi va dur un pastís d'aniversari. La convidada a amics i familiars es va fer a través de WhatsApp i el lloguer del bar, que té un cost de 500 euros, no es va abonar.

Més per Menorca demana la destitució

La primera reacció ha estat de Més per Menorca, que ha demanat la compareixença urgent del conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, per resoldre els dubtes que envolten aquests fets greus. Els sobiranistes recorden en un comunicat que aquesta festa "es va fer sense haver fet cap petició d'ús de les instal·lacions prèviament, amb un ús que no està permès a la llicència d'activitat atorgada per l'Ajuntament de Maó, i a més, incomplint l'ordenança fiscal que regula les taxes d'ús privatiu del Llatzeret". Més per Menorca considera un "escàndol polític" l'actuació de Febrer i, per això, també demanen al president del Consell Insular, Dolfo Vilafranca, que destitueixi de manera imminent Febrer o, en cas contrari, demostrarà que "no només tenia constància dels fets, sinó que, a més, hi està d'acord".

El portaveu del partit menorquinista, Josep Juaneda, ha explicat que "el PP sempre s'ha pensat que les institucions públiques són seves, que pot fer el que vol amb elles, i aquesta és la seva manera de governar". Juaneda ha afegit que "els responsables públics han de donar exemple, ser transparents i no malmetre l'honorabilitat de les institucions amb els seus actes".

El PSOE de l'illa exigeix la dimissió de Febrer

Poc després que es fes pública la polèmica, el PSOE de Menorca ha emès un comunicat exigint la dimissió de la directora insular "per haver aprofitat el seu càrrec públic per celebrar una festa privada d'aniversari en un lloc de titularitat pública". Els socialistes han destacat també que no accepten les explicacions que ha donat la directora insular i l'acusa de "dir mentides". Així, des del PSOE asseguren que el comportament de Febrer és "una falta de respecte al Consell de Menorca, als recursos públics i a la societat menorquina en general". A més, com ha fet Més per Menorca, també demanen al conseller Simón Gornés, coneixedor d'aquesta situació, que doni "les explicacions oportunes". En aquest sentit, remarquen que, "si fos necessari, també hauria de dimitir".

La directora ha pagat la taxa en concepte d'ús del bar durant mitja hora

El president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, que ha destituït la directora en conèixer la notícia aquest dijous pels mitjans, ha comparegut en roda de premsa per donar explicacions juntament amb el conseller de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Simón Gornés. "Aquests comportaments són intolerables. Com a servidors públics, hem de ser molt escrupolosos amb la gestió que fem dels béns que són de tota la ciutadania. Per aquest motiu, he pres la decisió de seguida que he tingut coneixement directe del cas", ha afirmat.

Vilafranca ha explicat que Marta Febrer va aprofitar aquesta visita, emmarcada en un projecte pilot, per fer "un berenar i treure unes coques" per celebrar l'aniversari de la seva filla. "La prova pilot va funcionar bé i, de fet, habilitarem un sistema perquè les escoles puguin fer visites guiades", ha assegurat. Així i tot, ha afegit que "en un determinat moment no es va actuar de manera correcta. Encara que sigui mitja hora, es va fer un ús privatiu d'un espai públic".

Per la seva banda, Simón Gornés ha reiterat que "l'activitat privada" es va fer durant una mitja hora, aprofitant una aturada programada. "L'error ha estat treure una coca i cantar cumpleaños feliz", ha dit. El conseller ha dit també que aquest dijous al matí la ja exdirectora insular ha pagat la taxa de 500 euros en concepte d'ús del bar durant mitja hora i, a més a més ha posat el seu càrrec a disposició.

stats