Política 21/12/2021

Debat de pressupostos: tres esmenes per a un matí

Els consellers de Medi Ambient i Hisenda han defensat els comptes de les seves respectives àrees per al 2022

ARA Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

PalmaCiutadans i El Pi han aconseguit tirar endavant tres esmenes durant part de la segona jornada de debat al Parlament del Projecte de Llei dels Pressupostos Generals per a les Balears. Les conselleries de Medi Ambient i Hisenda han encetat la feina d'aquest dimarts a la Cambra, que s'ha desenvolupat sense novetats importants ni ensurts per als comptes del Govern.

Per part de Ciutadans s'han aprovat dues esmenes relacionades amb la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, segons ha informat Europa Press. Una d'elles proposa posar en marxa un pla de circularitat a l'Administració Pública. La segona, que ha estat transaccionada, demana que hi hagi beques de formació a Brussel·les per a estudiants o treballadors vinculats a la internacionalització de pime de les Balears per accedir a projectes europeus –el Govern hi destinarà 50.000 euros. La resta d'esmenes que han presentat el PP i El Pi no han tirat endavant.

El Parlament ha aprovat la tercera esmena del matí durant el debat corresponent a la Conselleria de Medi Ambient i Territori. També ha estat transaccionada i demana la reparació, neteja i drenatge del torrent de Ferreries. Les altres esmenes d'El Pi, Ciutadans i el PP han quedat pel camí. Tampoc no han prosperat les esmenes a la totalitat del PP i El Pi.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha explicat que la seva àrea invertirà en el cicle de l'aigua, la lluita contra les espècies i contra el canvi climàtic, l'increment de l'economia circular i la millora d'espais protegits. Cal recordar que Medi Ambient serà la quarta conselleria del Govern amb més pressupost el 2022, amb 193 milions d'euros, un 52% dels quals (100 milions) seran per a la Direcció General de Recursos Hídrics.

El diputat del PP Javier Bonet ha qualificat de "ridícula" la quantitat de fons europeus que es destinaran al cicle de l'aigua i ha assegurat que el Govern ha menystingut Mir, també amb la gestió de l'Impost de Turisme Sostenible. Durant la defensa de les esmenes parcials, el diputat de Ciutadans Jesús Méndez ha exigit que s'eliminin "les despeses ideològiques" i que les partides econòmiques siguin "per a necessitats reals".

Quant als partits del Pacte, el diputat d'Unides Podem Pablo Jiménez ha subratllat que cal "replantejar la nostra manera de viure" per fer front a la crisi climàtica. El portaveu adjunt de MÉS, Josep Ferrà, ha demanat a Mir que "marqui perfil amb polítiques valentes que contribueixin a un canvi de paradigma i de model econòmic".

stats