Economia 18/11/2021

Medi Ambient tindrà el quart pressupost més alt del Govern per primera vegada

La Conselleria tindrà la partida més important de la seva història gràcies a l'arribada de 34,5 milions d'euros provinents dels fons europeus

ARA Balears
3 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, durant la compareixença al Parlament.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient disposarà l'any que ve d'un pressupost de 193 milions d'euros, el quart més alt del Govern per primera vegada, i només per darrere de les conselleries de Salut, Educació i Afers Socials. De fet, és la partida més important que ha tingut mai abans l'organisme ambiental, segons ha explicat aquest dijous al Parlament el conseller del ram, Miquel Mir.

L'increment s'explica, en bona part, per l'arribada de 34,5 milions d'euros provinents dels doblers del Pla de recuperació, transformació i resiliència que reparteix el govern espanyol a través dels fons europeus. Sense tenir en compte aquesta partida, però, la Conselleria ha augmentat amb 10,2 milions el pressupost previst respecte de l'actual. El pressupost consolidat, que inclou el de la Conselleria i el dels ens públics que en depenen, com ara l'Agència Balear de l'Aigua (Abaqua), ascendeix a 227,9 milions d'euros, 13,8 milions d'euros més que enguany.

La Direcció General de Residus i Educació Ambiental incrementarà notablement el pressupost gràcies als fons europeus, que passarà de 5,5 milions a 22,9. Els 15,5 milions provinents dels fons seran destinats, mitjançant una convocatòria de subvencions, a l'execució de projectes vinculats a la gestió de residus amb l'objectiu de continuar avançant cap a una economia circular. La prova pilot per implantar un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos finançat amb 500.000 euros de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) és un dels projectes estrella de la Conselleria i està previst a la Llei de residus balear. El conseller també ha destacat que l'educació ambiental diposarà d'una partida d'1,3 milions.

La Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat és una de les que experimentarà l'increment més important, segons ha informat la Conselleria en un comunicat, perquè el 2022 disposarà de 51,9 milions, pràcticament un 49% més que enguany. El Parc Nacional maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera disposarà d'una partida de 5,5 milions per a actuacions directes. També s'incrementarà el personal amb la dotació de sis noves places per gestionar millor la zona ampliada del parc. Al Parc Natural del Trenc també es preveu ampliar el personal. El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (Cofib) tindrà el pressupost més alt de la seva història, amb 2,2 milions, i es destinarà principalment al control i erradicació d'espècies invasores. Es manté, a més, una partida reservada per gestionar possibles nidificacions de tortuga babaua (Caretta caretta).

101 milions per al cicle de l'aigua

La Direcció General de Recursos Hídrics tindrà un pressupost de 101 milions d'euros, un 10% més que enguany. La partida per a conservació i manteniment de torrents serà de 4,1 milions, mentre la partida destinada a les actuacions directes als torrents serà de gairebé 440.000 euros. La Direcció General ha rebut 2,6 milions dels fons europeus, que s'hauran de destinar a millorar les xarxes d'abastament de poblacions de menys de 20.000 habitants amb l'objectiu de reduir les pèrdues en la xarxa municipal de distribució d'aigua potable.

L'Agència Balear de l'Aigua tindrà un pressupost de 85 milions d'euros, i el conseller ha destacat l'ampliació i la millora que es farà de la depuradora de sa Pobla i la remodelació de les de Cales de Manacor. També es preveuen actuacions de millora a set depuradores (Maó-es Castell, Ciutadella Sud, Eivissa, Cala Sant Vicent, Puigpunyent, Portocolom i Banyalbufar) i millores a les dessaladores de Formentera i Santa Eulària.

La partida de planificació forestal s'incrementa 2 milions d'euros fins a arribar als 8,2 milions. Amb aquests recursos, segons ha explicat el conseller, Medi Ambient vol fomentar la gestió sostenible dels recursos forestals, la protecció dels boscos autòctons i la conservació de la resta d'hàbitats forestals. L'Institut Balear de la Natura (Ibanat) disposarà d'un pressupost de 25,7 milions d'euros, 4,1 milions més que enguany.

El pressupost de la Direcció General de Territori i Paisatge serà d'1,9 milions. D'aquests doblers, Miquel Mir ha destacat la partida de 970.000 euros per al programa d'Ordenació del Territori, amb els quals es duran a terme, entre altres treballs, la memòria de compliment de les directrius d'Ordenació del Territori. El Servei d'Informació Territorial de les Illes Balears (Sitibsa), a més, tindrà un pressupost de 967.500 euros.

stats