Política 10/07/2023

Un debat polaritzat enceta la recta final cap a les eleccions estatals

Els quatre caps de llista a les eleccions estatals han parlat sobre el model d'estat, l'educació, la cultura i el medi ambient

2 min
Els quatre caps de llista a les eleccions estatals al plató d'IB3 Televisió

PalmaEl plató d'IB3 Televisió ha acollit aquest diumenge el debat dels caps de llista al Congrés per les Balears a les eleccions estatals que es duran a terme el pròxim 23 de juliol. La cita ha començat puntualment a les 21.40 hores i ha estat moderat pel periodista Xavier Garcia Tur. Els caps de llista, José Vicente Marí Bosó, del PP; del PSIB-PSOE, Francina Armengol; el número u de Sumar Més, Vicenç Vidal, i el candidat de Vox, Jorge Campos, han exposat els seus posicionaments i han debatut entre ells en un debat estructurat en quatre blocs temàtics en què han aparegut qüestions com el model d'estat, l'economia, el finançament, l'habitatge, la sanitat, el medi ambient, l'educació i la cultura.

L'expresidenta del Govern, Francina Armengol, ha encetat el debat fent un repàs de les polítiques duites a terme per l'anterior govern en relació amb les millores en les condicions salarials i laborals i l'augment de creació de llocs de feina. Amb tot, ha apuntat que "no és suficient" i, per aquest motiu, "s'ha de continuar avançant".

Un fet discutit per Marí Bosó, qui li ha retret que les polítiques del govern del Pacte han empitjorat l'economia de les Balears, que ha baixat 22 punts pel que fa al PIB. En aquest sentit, el cap de llista del PP ha apuntat que les Illes necessiten una "economia confiable". El representant de Sumar MÉS, Vicenç Vidal, ha assenyalat que els ciutadans mereixen que "l'economia s'encarregui de les coses importants" i s'ha referit a les pensions, les cures, les condicions laborals i l'accés a l'habitatge. A més, ha apuntat que uns "bons serveis" necessiten "més recursos i un finançament just". Per la seva banda, Campos ha començat el seu discurs apel·lant a la unitat d'Espanya: "Volem un model d'estat unit per superar les diferències provocades pels separatistes". El cap de la formació d'extrema dreta ha dit que la seva formació vetllarà pel benestar de les persones que treballen i se sacrifiquen "pels seus i per Espanya".

Al llarg del debat, les propostes dels partits en cada un dels blocs temàtics han estat clarament polaritzades entre esquerra i dreta, i amb rellevant sintonia entre el PP i Vox i entre el PSIB i Sumar MÉS. Mentre que ambdues formacions d'esquerres han apostat en totes les matèries per "continuar avançant" en la protecció del territori, "l'aposta" per la millora dels serveis públics com l'educació i la sanitat, el desplegament de polítiques en matèria de violència masclista i en la "defensa" de la llengua i la cultura de les Illes Balears, PP i Vox han assenyalat la necessitat de minvar impostos per "recuperar" el creixement de l'economia i per "ajudar" les famílies treballadores, donar "llibertat" als pares perquè puguin "triar" l'educació dels fills i posar fi a la migració il·legal i l'ocupació.

Per concloure el debat, els representants de cada una de les formacions han tingut un minut per demanar el vot en els pròxims comicis de dia 23 de juliol. Amb tot, l'ens públic de radiotelevisió oferirà el pròxim dimecres un altre debat, amb la mateixa estructura, a través d'IB3 Ràdio a partir de les 21 hores.

stats