Política 07/09/2021

Cs exigeix una comissió d'investigació sobre la vacunació d'alts càrrecs

MÉS per Mallorca considera "procedent" la dimissió del responsable de la campanya, Carlos Villafáfila

3 min
Un professional sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus

PalmaCiutadans ha tornat a registrar en el Parlament la petició per crear una comissió d'investigació sobre la vacunació dels alts càrrecs que es varen botar el procés durant els mesos de gener i febrer, segons ha informat el partit taronja mitjançant un comunicat. La portaveu de Cs, Patricia Guasp, ha assegurat que el seu partit no tolerarà "cap manca d'ètica davant la ciutadania", la qual "està indignada i desconcertada pels nombrosos casos de càrrecs que varen rebre el vaccí botant-se la coa", en un moment que "només hi podien tenir accés els professionals sanitaris i sociosanitaris que lluitaven contra la malaltia i els usuaris de residències". Cal recordar que la Comissió d'Ètica del Govern ha conclòs per unanimitat que els alts càrrecs vacunats estarien vulnerant el codi ètic i faltant "al seu compromís d'actuar amb integritat".

Guasp ha reclamat que "es posi el focus sobre l'IB-Salut per depurar responsabilitats i conèixer com es varen elaborar les llistes de vacunació". "Hem de garantir l'exemplaritat, honestedat, ètica i responsabilitat, així com la transparència màxima", ha afegit. La portaveu taronja ha considerat que "les dimissions i els cessaments no són l'única solució". "Hem de conèixer amb quins criteris es varen incloure els càrrecs en el llistat del primer grup de vacunació i qui havia de controlar els llistats de l'IB-Salut", ha continuat.

A més, la portaveu de Cs s'ha mostrat crítica amb el posicionament de MÉS per Mallorca i Podem en aquest cas i els ha retret que s'hagin "acontentat amb el cessament del coordinador de la campanya de vacunació" i "una futurible auditoria". En aquest sentit, Guasp ha denunciat que aquesta auditoria "encara no s'ha iniciat" i que s'hauria d'haver començat "en arribar al 70% de la població diana de les Balears immunitzada". "Segons les dades de la Conselleria de Salut, tenim immunitat de grup des del 19 d'agost", ha sentenciat. Aquest dilluns Salut ha fet públic que el percentatge de població diana vacunat és del 77,05%.

Per part seva, el coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha considerat que, en vista del dictamen de la Comissió d'Ètica sobre la vacunació d'alts càrrecs, la dimissió de l'exresponsable de la campanya de vacunació a les Balears, Carlos Villafáfila, va ser "procedent", segons ha informat Europa Press. Noguera ha apuntat que, amb el relleu de Villafáfila, "la campanya de vacunació ha continuat sense cap classe de sospita d'irregularitat".

Pel que fa als alts càrrecs del Consell de Mallorca que també es varen vacunar quan no els tocava fe-ho, MÉS ha assenyalat que assumirà el dictamen de la comissió d'experts que analitza aquests casos i, si passa el mateix que amb el Govern, reclamarà dimissions. "Des del primer moment hem actuat amb responsabilitat i amb la màxima lleialtat al Govern del qual formam part. Per això, hem fugit de les estridències i de les acusacions estèrils", ha subratllat Noguera, que ha recordat que va ser MÉS precisament qui va demanar una investigació interna i la intervenció de la Comissió Ètica.

Quant a l'auditoria, fonts de Podem assenyalen que es durà a terme i que el compromís continua vigent, malgrat que aquest tema s'ha paralitzat durant els mesos d'estiu.

El pronunciament de la Comissió d'Ètica no tracta de casos concrets

Fonts del Govern han aclarit que el pronunciament de la Comissió d'Ètica declara aquest organisme "no competent" en relació amb els casos concrets d'alts càrrecs vacunats. L'informe només assenyala de manera genèrica els supòsits en els quals es podria considerar una falta del codi ètic. Segons s'assenyala des de l'Executiu, el pronunciament no diu "en cap cas" que hi ha hagut un incompliment dels codis ètics i que s'hagi ignorat el protocol de vacunació, sinó que estableix els supòsits. L'informe no anomena càrrecs ni dictamina ni obliga que es depurin responsabilitats polítiques, perquè no entra a valorar els casos, hi insisteixen fonts del Govern, a més de recordar que els càrrecs que es varen vacunar "estaven en el primer grup d'immunització".

stats