Política 11/04/2018

Patricia Gómez considera que el Ministeri de Sanitat ha convocat la Conferència Mèdica "per fer-se la foto"

La consellera de Salut lamenta que la ministra no convocàs el fòrum de la Comissió Interterritorial per solucionar problemes urgents com "la manca d'especialistes" i assenyala que no ha volgut participar en una "reunió partidista"

A.solano / J.ribas
3 min
Patricia Gómez lamenta que el Ministeri no hagi convocat la Comissió Interterritorial i ara critiqui l'absència dels consellers socialistes a la Conferència Mèdica quan és una reunió "més tècnica".

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, ha contestat les crítiques que ha fet aquests dies pel Ministeri de Sanitat, que ha acusat les comunitats governades pel partit socialista de “boicotejar” o “donar l'esquena” als metges per no assistir a la Conferència Mèdica convocada per a aquest dimecres per l'organització ministerial, com ha fet aquest dimecres la titular de Sanitat estatal, Dolors Montserrat, qui ha respost en el ple del Congrés a una interpel·lació del diputat socialista Jesús María Fernández. La ministra ha recordat que aquest dimecres a l'horabaixa havia convocat els consellers de Sanitat i els representants del fòrum de la professió mèdica "per escoltar-los". Això ha estat arran que la setmana passada els màxims responsables de Sanitat de les Illes Balears, Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, el País Valencià, Astúries, Cantàbria i Aragó anunciaren per carta a la ministra que no acudirien a aquesta reunió.

Gómez ha destacat que hi ha "un fòrum institucional creat a la Comissió Interterritorial, en què participen el Ministeri amb totes les seves direccions generals i els consellers de totes les comunitats autònomes", i ha assegurat que "nosaltres volem que aquest fòrum es convoqui". La ministra, ha recordat Patricia Gómez, "es va comprometre a convocar-lo el mes de gener per parlar del finançament destinat a la salut i encara no l'ha convocat", ha lamentat. En aquest sentit, la consellera de Salut ha assenyalat que aquest és el fòrum "on es prenen les decisions" i ara “no entenem per què el Ministeri ens convida a participar "en un fòrum que té creat amb una part dels sindicats, ja que en el cas de la professió mèdica i de la infermeria només compten amb els sindicats professionals (però no amb la resta dels sindicats que tenen representació en l'àmbit de la salut) i amb els col·legis professionals perquè ho han decidit així". "Nosaltres som els primers interessats a escoltar el que volen, ha dit Gómez". De fet, segons que ha recordat, ella ja es va reunir a Palma “amb el nou president del Consell Nacional de la Professió Mèdica per parlar de tota la problemàtica que tenim: la manca de metges, la manca d'especialistes, etc. Gómez també ha defensat "la intenció del Govern d'escoltar", especialment, "els sindicats": "Sempre estam disposats a escoltar”, però “no entenem aquesta manera de convocar”, i n'ha posat un exemple: “Quan es va convocar la professió d'infermeria, l'ordre del dia era molt tècnic i no es va enviar cap document ni es va demanar cap proposta, i no sabíem quina era la seva intenció. Vàrem pensar que era una reunió tècnica, a la qual volien que enviàssim tècnics. Gómez ha recordat que al Ministeri cada dia de la setmana hi ha comissions que els convoquen i que ells deleguen en directors generals o altres tècnics. "Vàrem interpretar que era per parlar de les noves especialitats d'infermeria, els nous llocs de feina, les necessitats de professionals amb vista al futur", temes "molt tècnics", i "vàrem considerar que era millor que hi anassin tècnics". Pel que fa "a la professió mèdica, res no ha canviat: no han enviat cap document, no han explicat res d'aquesta reunió, ni del fòrum", lamenta.

La consellera coincideix amb un company del partit "que aquesta trobada pot haver estat utilitzada al Ministeri com una acció partidista: el Ministreri s'apropa als sindicats i als professionals i vol que nosaltres hi siguem per fer-se la foto. Nosaltres no volem foto, allò que volem són solucions i treballar de bon de veres en comissions i grups abans d'arribar a un acord, ja que quan es fan acords en aquestes comissions després es ratifiquen en el Consell Interterritorial, que és on som nosaltres”, ha sentenciat.

Manca d'especialistes

La consellera ha afegit que des de les Illes va enviar una carta a la ministra "per explicar-li els problemes de manca de professionals a tot l'estat espanyol" i demanar-li que es prenguessin "mesures de fidelització a escala local i a escala estatal". En aquesta línia, critica que "estan trigant moltíssim a convalidar els títols estrangers, no hi ha cap correspondència entre els metges que se jubilen i els nous especialistes". En els propers cinc anys "es jubilaran molts metges especialistes i no sortiran de les promocions o places que tenim atorgades de formació MIR metges suficients per cobrir les seves places" i tot plegat, ha reconegut Gómez, "ens preocupa moltíssim i són temes que s'han de resoldre al Ministeri".

stats