Política 01/10/2016

Pedro Sánchez dimiteix com a secretari general del PSOE

El comitè federal ha tombat el líder socialista per 25 vots de diferència

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart
2 min
Pedro Sánchez  aquest matí en el moment d'arribar al comitè federal. EFE

MadridPedro Sánchez tira la tovallola i cedeix el testimoni a una gestora perquè decideixi tant el futur del PSOE com la governabilitat de l'Estat. Després d'una reunió maratoniana i de dotze hores de caos total, el comitè federal ha acabat tombant el líder socialista, que ha perdut la votació per celebrar un congrés extraordinari. Sánchez va convertir aquesta votació en un plebiscit sobre el seu futur al capdavant del PSOE. Els crítics han acabat cedint a aquesta votació després d'amenaçar amb una moció de censura i veure que tenien prou suports per tombar el líder. Amb la veu trencada, Sánchez ha dit davant del comitè federal que "s'ha confirmat el pitjor escenari" i que cedia el testimoni. Ha perdut per 25 vots de diferència. A favor del seu pla hi han votat 107 membres del comitè, i en contra, 132.

La crisi al PSOE, minut a minut

La decisió ha arribat després que el sector crític del PSOE acabés la paciència. Després de deu hores d'anades i vingudes, amb la seu del partit sumida en el caos, el sector 'susanista' ha decidit tirar pel dret amb mesures dràstiques: han recollit signatures per presentar una moció de censura contra el secretari general en funcions. Com marquen els estatuts, han recollit un 20% de les signatures del membres del comitè federal. La mesa, però, ha rebutjat votar la moció de censura i s'ha hagut de decidir un acord de consens després d'un altre recés, el cinquè. La recollida de firmes, però, ha servit a Díaz per saber amb quants suports comptava.

La votació ha desencallat un comitè federal que ha passat tota la jornada empantanegat pel desacord total entre els dos bàndols en lluita. Els crítics no tenien cap intenció de cedir i l'ambient s'ha escalfat en una jornada maratoniana de reunions amb diversos recessos perquè cadascuna de les parts es pogués carregar d'arguments per a la batalla final. Els 'susanistes' estaven disposats a atrinxerar-se a Ferraz i no anar-se'n fins que tinguessin el cap de Pedro Sánchez.

La primera proposta que ha fet Sánchez, per guanyar temps, ha estat ajornar la cita per a la setmana que ve i que poguessin votar els disset membres que van dimitir en bloc dimecres. Al seu torn, la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, ha reclamat a Sánchez que fes un pas enrere i que prengués les regnes del partit una gestora. A la tarda, la mesa del comitè federal ha decidit sotmetre a votació secreta l'organització del congrés extraordinari, com volia de bon principi l'executiva en funcions. Els crítics han boicotejat la votació i han amenaçat de presentar la moció de censura.

stats